Εύκολο και χωρίς μπεσαμέλ: Πως να φτιάξεις το 5λεπτο παστίτσιο της τεμπέλας

Η συνταγή της Δευτέρας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Δευτέρα σήμερα 13/11 κι επειδή ο καιρός δεν θα είναι και τόσο ζεστός (δείτε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση) τι καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο φαγητό; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως να κάνουμε βήμα βήμα την πιο εύκολη εκδοχή του παστίτσιου, ενός πολύ γευστικού αλλά ταυτόχρονα μπελαλίδικου φαγητού!

Η αγαπημένη μαγείρισσα, κοινώς, μας κάνει την ζωή μας πιο εύκολη με την παρακάτω συνταγή...

Τι θα χρειαστείς για το παστίτσιο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • λίγος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γραμ. κοφτό μακαρόνι
  • 250 γραμ. φέτα
  • 250 γραμ. γραβιέρα
  • 1 κεσές γιαούρτι
  • 6 αυγά
  • 6 φλ. γάλα
  • 2 φλ. νερό
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  1. Ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με κονιάκ.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.

Για το παστίτσιο

  1. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  3. Προσθέτουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 ºC στον αέρα (στη μεσαία σχάρα).
  5. Ψήνουμε για 40′.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει.
  7. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
  8. Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.

Κι αν θες κάτι γλυκό, ρίξε μια ματιά εδώ.

Πως ήρθε στην Ελλάδα το παστίτσιο της γιαγιάς

Η επίσημη προέλευση του θεωρείτο η Ιταλία, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές για το πώς δημιουργήθηκε. Πρώτη αναφορά για ένα είδος στην ιστορία γίνεται στα χρόνια της διακυβέρνησης της Κατερίνας των Μεδίκων στα χρόνια της Αναγέννησης. Επίσης αναφέρεται πως ο επίσημος σεφ του Λουδοβίκου του 14ο μαρκήσιος Λουί ντε Μπεσαμέλ τον 17ο αιώνα παρασκεύασε το παστίτσιο σκεπάζοντας από πάνω τη γέμιση με μια κρέμα από γάλα και αλεύρι η όποια πήρε και το όνομα του.

Παρόλα αυτά η επίσημη ονομασία αυτού του πιάτου καταγράφεται επίσημα τον 17ο αιώνα στην Ιταλία καθώς το όνομα pasticcio σήμαινε ανακάτεμα. Το παραδοσιακό ιταλικό περιλάμβανε ζυμαρικά και ραγού από διάφορα είδη κρεάτων, μοσχαρίσιο, χοιρινό και περιστεριού. Αργότερα ως γαστρονομικός όρος αναφέρετε γενικώς στην ανάμικτη γέμιση πίτας. Στη Ιταλία ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές όπως το pasticcio Alla Romana που είναι λαζάνια με αλλαντικά, μοτσαρέλα και μανιτάρια.

Εύκολο και χωρίς μπεσαμέλ: Πως να φτιάξεις το 5λεπτο παστίτσιο της τεμπέλας
Argiro.gr

Πάντως στην Ελλάδα ήρθε μαζί με τους Ενετούς που κατέκτησαν τα Επτάνησα, τα Κύθηρα και τη Κρήτη. Πρώτη λοιπόν ένδειξη αφομοίωσης του το βρίσκουμε στα Κύθηρα τα όποια ήταν και τα πρώτα που έπεσαν στα χέρια των Ενετών. Των Κυθήρων ήταν ένα γιορτινό έδεσμα το οποίο μαγειρεύονταν κατά κανόνα τη Κυριακή της Αποκριάς. Δεν είχε μπεσαμέλ αλλά τα χοντρά μακαρόνια του σκεπάζονταν από φύλλα ζύμης. Η γέμιση της περιλάμβανε όχι μόνο κιμά αλλά και τεμαχισμένο μοσχαρίσιο συκώτι.

Αργότερα, το βενετσιάνικο κάνει την εμφάνιση του στην Κέρκυρα με την ονομασία Κερκυραϊκό Dolce. Είναι όμως γνωστό και ως « τσι νόνας», δηλαδή παστίτσιο της γιαγιάς. Όπως και να έχει, το πιάτο αυτό θεωρούνταν όχι μόνο γιορτινό αλλά αρκετά δύσκολο και δικαιολογημένα χρονοβόρο αφού αυτή η συνταγή μαγειρεύονταν από τις νοικοκυρές σε δυο μέρες. Η γέμιση του ήταν ανάμεικτη με διάφορα κομμάτια κρέατος, λουκάνικα, συκωτάκια πουλιών μέχρι και βρασμένα αβγά. Πάλι πρόκειται για μια μεγάλη πίτα με περίτεχνο φύλλο γλυκιάς ζύμης από πάνω, εξου και η ονομασία της Dolce που στα ιταλικά σημαίνει γλυκό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έγινε γνωστό μέσα από τις σελίδες του Τσελεμεντέ, αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους ενώ έγινε το κατεξοχήν αστικό κυριακάτικο κυρίως πιάτο.

ΠΗΓΗ Argiro.gr