Συνταγή από τα βάθη της Καππαδοκίας - Η ονειρική πίτα που τρώνε αβέρτα στην Καισάρεια

Μια παραλλαγή της παστουρμαδόπιτας που εμείς γνωρίζουμε

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Συνταγή από τα βάθη της Καππαδοκίας - Η ονειρική πίτα που τρώνε αβέρτα στην Καισάρεια

Αυτή η πίτα μας έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, για να μοσχομυρίσει το σπίτι μας με το άρωμα του παρεξηγημένου παστουρμά.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την παστουρμαδόπιτα

  • 1 πακέτο φρέσκο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
  • 15 φέτες κασέρι
  • 15 φέτες παστουρμά
  • 3 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. σουσάμι μαύρο, για πασπάλισμα

Δείτε επίσης: Εύκολη μελοτυρόπιτα με μπόλικη κανέλα - Πως να φτιάξετε την πιο πεντανόστιμη πίτα της καλογερικής ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

παστουρμαδόπιτας Καππαδοκίας

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείψτε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώστε1 φύλλο ζύμης, αλείφοντάς το κ με λάδι με τη βοήθεια ενός πινέλου. Επαναλάβετε τη διαδικασία με 3 ακόμα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν από το ταψί.
  2. Πάνω από τα φύλλα βάλτε σε στρώσεις το τυρί, τον παστουρμά και τους κύβους ντομάτας. Πασπαλίστε τις ντομάτες με κύμινο και σκεπάστε την πίτα με 4 φύλλα, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  3. Τυλίξτε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν στρίβοντάς τις ελαφρά περιμετρικά του ταψιού. Χαράξτε την επιφάνεια σε μερίδες, χτυπήστε το αυγό και αλείψτε με αυτό το τελευταίο φύλλο. Πασπαλίστε με μαύρο σουσάμι. Ψήστε την πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου περίπου για 20΄. Είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα.
  4. Σερβίρεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.