Βιταμίνη D: Η δωρεάν βιταμίνη και τα οφέλη της απέναντι στον COVID-19

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Βιταμίνη D: Η δωρεάν βιταμίνη και τα οφέλη της απέναντι στον COVID-19

Βιταμίνη D ή αλλιώς η δωρεάν βιταμίνη απέναντι στον COVID-19! Δείτε αναλυτικά όλα τα οφέλη της και πως μπορείτε και εσείς με απλά βήματα να προστατευτείτε! Υπάρχουν λίγα πράγματα που η μητέρα φύση μας έχει δώσει δωρεάν και ένα από αυτά είναι η βιταμίνη που μας προσφέρει πολύ πιο πολλά από όσα γνωρίζουμε.

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με ισχυρή ανοσία, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, μείωση ορισμένων καρκίνων, καθώς βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου, στον πόνο, στην οστεοπόρωση, στα ξηρά μάτια και σε πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

Ακόμη και στην πανδημία COVID-19, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ήταν προστατευτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ναι, τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό έχουν ισχυρή σχέση στην "οικοδόμηση" της ανοσίας.

Η βιταμίνη D δεν μπορεί να συντεθεί στο σώμα μας χωρίς ακτίνες UV. Όταν αυτές οι ακτίνες απορροφώνται στο δέρμα μας, το μετατρέπει σε προ-βιταμίνη D 3 (μια ανενεργή μορφή) η οποία περαιτέρω στο ήπαρ και στα νεφρά μετατρέπεται σε ενεργή μορφή βιταμίνης D. Παρόλα αυτά δείτε και τις νέες αποκαλύψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα! Τα αποκάλυψε όλα! Πότε πιστεύει πραγματικά πως ήρθε η πανδημία στην Ελλάδα;

Βιταμίνη D οφέλη COVID-19

Η περίσσεια βιταμίνης D είναι τοξική για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, ένα εύρος αίματος μεταξύ 60nmol / l - 100nmol θεωρείται επαρκές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελανίνη (που δίνει χρώμα στο δέρμα μας) μειώνει την απορρόφηση των ακτίνων UV. Η ποσότητα βιταμίνης D που δημιουργεί το δέρμα μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας, η εποχή, το πλάτος και η μελάγχρωση του δέρματος σας.

Ανάλογα με το πού ζούμε και τον τρόπο ζωής μας, η παραγωγή βιταμίνης D μπορεί να μειωθεί ή να ποικίλει. Η καλύτερη στιγμή κατά τα καλοκαίρια για να απολαύσετε τον ήλιο είναι πριν από τις 9:30 π.μ. Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό όπως βαμβάκι. Η απορρόφηση των ακτίνων UV μπορεί να απουσιάζει εντελώς κατά τους χειμερινούς μήνες. Το αντηλιακό, αν και σημαντικό, μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή βιταμίνης D.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη σύσταση δόσης βιταμίνης D. Λάβετε υπόψη επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης D από το στόμα μπορεί να είναι τοξική, για αυτό προσέξτε.