SOS: Μπήκε καπνός από φωτιά στα μάτια σου; Τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
SOS: Μπήκε καπνός από φωτιά στα μάτια σου; Τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Μεγάλες οι καταστροφές που βιώνει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες από τις ανεξέλεγκτες φωτιές που έχουν ανάψει σε πολλά μέτωπα! Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ριχτεί στη μάχη για να μπορέσουν να θέσουν την κατάσταση σε έλεγχο χωρίς όμως - δυστυχώς - θετικά αποτελέσματα!

Πάνω από όλα η υγεία μας όμως! Αν, λοιπόν, εκτεθείτε σε φωτιά ή τα μάτια σας έρθουν σε επαφή με καπνό από αυτή ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα γιατί αλλιώς η κατάσταση μπορεί να πάρει σοβαρές διαστάσεις...

Καπνός στα μάτια από φωτιά - Τι να κάνεις

1) Συνεχής ενυδάτωση

Xρησιμοποίησε άμεσα οφθαλμικές σταγόνες και φυσικά δάκρυα για να ανακουφίσεις τον ερεθισμό των ματιών. Τα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις (που χρησιμοποιούν ήδη οφθαλμικές σταγόνες) μπορεί να επιθυμούν να διπλασιάσουν την εφαρμογή τους μέχρι να διαλυθεί ο καπνός.

2) Μην τρίβεις τα μάτια σου

Τα βρώμικα χέρια στα μάτια μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό. Επιπλέον αφαίρεσε τους φακούς επαφής.

3) Ανακούφισε την περιοχή των ματιών

Εφάρμοσε συνεχώς κομπρέσες με κρύο νερό στα μάτια. Είναι αρκετά καταπραϋντική. Αν έχεις πρόβλημα με τα μάτια μείνε σε εσωτερικούς χώρους αφού είσαι πιο ευαίσθητη στον καπνό. Άτομα με ξηροφθαλμία, είναι καλύτερο να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο.

4) Επικοινώνησε με τον γιατρό ή τον οπτικό σου

Εκείνος θα σου δώσει περαιτέρω συμβουλές για το τι να αγοράσεις από το φαρμακείο.

Αν έπιασε φωτιά στο σπίτι σου

Εκκένωσε το σπίτι αμέσως! Κι όταν λέμε αμέσως το εννούμε. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα δοθούν. Η φωτιά στο πρώτο λεπτό για να σβήσει χρειάζεται ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο έναν κουβά και στον τρίτο έναν τόνο νερό.

Πάρε μαζί σου κάποιες προμήθειες όπως μπουκάλια με νερό, φακό, βρεγμένα ρούχα. Φόρεσε ρούχα που μπορούν να σε προστατέψουν από σπινθήρες και στάχτες.

Άφησε πίσω τα υπάρχοντά σου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μην καθυστερείς να φύγεις από το σπίτι επειδή θέλεις να σώσεις κοσμήματα, διάφορα πράγματα κ.λπ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σώσεις τη ζωή σου.

Σταμάτα, πέσε κάτω και κυλίσου. Εάν τα ρούχα σου έπιασαν φωτιά, μην τρέξεις, απλά πέσε στο πάτωμα και κύλησε το σώμα σου για να σβήσει η φωτιά. Φρόντισε να σέρνεσαι και να παραμένεις κοντά στο πάτωμα για να κρατηθείς μακριά από την υψηλή θερμοκρασία και τον καπνό της φωτιάς. Επειδή ο καπνός πηγαίνει ψηλά προσπάθησε να παραμείνεις στο έδαφος.

Κάλυψε τη μύτη σου με ένα μπλουζάκι ή μια υγρή πετσέτα. Αυτό θα εμποδίσει τον καπνό να εισέλθει στους πνεύμονές σου. Κάλυψε επίσης τα πρόσωπα των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά όταν βοηθάς στο να τα βγάλεις ασφαλή από ένα σπίτι που καίγεται. Τέλος, μην τρέχεις σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο καπνό ή φλόγες.

Κλείσε τις πόρτες. Όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο που καίγεται, κλείσε την πόρτα πίσω σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο, δηλαδή τον καπνό.

Όταν βγεις από το σπίτι μην παραμείνεις έξω από αυτό. Άφησε τους πυροσβέστες να κάνουν το έργο τους χωρίς θεατές.

Αν άφησες κάποιο κατοικίδιο μην προσπαθήσεις να μπεις σε ένα σπίτι που καίγεται. Ενημέρωσε αμέσως τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν έχουν εγκλωβιστεί κατοικίδια ζώα.

Πήγαινε στο σημείο που θα σου υποδείξουν. Μετά την εκκένωση του σπιτιού, συνάντησε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε μια προκαθορισμένη θέση και παραμείνετε εκεί μέχρι να σας δωθούν οδηγίες.

Σκέψου τους γείτονές σου. Παρατήρησε εάν έχουν εκκενώσει το σπίτι τους και ενημέρωσε τις αρχές αν δεν το έχουν κάνει και παραβρίσκονται σε αυτό.

Μην μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Εάν ωστόσο έχεις διαφύγει με αυτοκίνητο μην κλείνεις την ΛΕΑ, για να φύγεις πιο γρήγορα!!