Κορωνοϊός: 106 οι νεκροί στη χώρα μας

Μόλις έγινε γνωστό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: 106 οι νεκροί στη χώρα μας

Ένας άντρας 76 ετών είναι το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 106. Ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας νωρίτερα σήμερα, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 15 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.207. 69 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 106 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Θα «σκάσει» δεύτερο κύμα;

Άγχος και ανησυχία πλημμύρισε όλο τον κόσμο η είδηση της μεγάλης πιθανότητας να υπάρξει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πότε όμως αναμένεται αυτό το κύμα σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόρδα;

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα παρακολουθεί την πορεία του ιού. Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε αυτές λέγοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες».

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιστήμονες εκτιμούν «την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επικαλούμενος και πάλι την μαθηματική εκτίμηση του Χάρβαρντ δεν φαίνεται να υπάρξει περίπτωση δεύτερου κύματος στην Ελλάδα πριν το φθινόπωρο και εν μέσω καλοκαιριού. «Προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο- χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο κόσμος το καλοκαίρι έχει και νότιο ημισφαίριο, κάτι που το βλέπουμε και με τη γρίπη.

Οι επιδημίες της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ σημαντικότερες την περίοδο του καλοκαιριού για εμάς, αλλά χειμώνα για αυτούς. Και έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην Πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.