Κορωνοϊός: Δείτε πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια - Έτσι θα λειτουργούν

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Δείτε πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια - Έτσι θα λειτουργούν

Αναφορά στα κομμωτήρια και στον χρόνο που αναμένεται να ανοίξουν, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σχετικό ρεπορτάζ έρχεται και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πότε θα είναι ξανά ανοιχτά και τι θα γίνει με την λειτουργία τους μετά και την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό;

Ειδικότερα από μεριάς του ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε σήμερα (27/4) τα εξής:

"Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.

Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου". Ποια θα είναι όμως τα πράγματα που θα πρέπει να ξεχάσουμε μετά την καραντίνα. Τι θα αλλάξει στα εστιατόρια;

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ από την εκπομπή του ΣΚΑΪ

Από τα κομμωτήρια στα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν και πότε ανοίγουν, μετά και την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό;

Οι αγοραστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες μόλις ανοίξουν ξανά τα καταστήματα-συμπεριλαμβανομένου του να τους ζητηθεί να ψωνίζουν μόνοι τους ή να αγοράζουν νέα ρούχα χωρίς να τα δοκιμάζουν.

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά καθώς πολλές χώρες - όπως η Ιταλία και η Αυστρία, με πολλές ακόμη να ακολουθούν- ετοιμάζονται να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα ερώτημα που καίει πολλούς είναι πώς θα γίνονται πλέον οι αγορές σε πολυκαταστήματα.

Σε μια σειρά συστάσεων που εκπονήθηκαν πριν την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown στην Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών- όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ιταλίας - και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό λιανικού εμπορίου, το British Retail Consortium, συμβουλεύει επίσης τα καταστήματα να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν. Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το επτασέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο Usdaw, κυκλοφόρησε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό υπήρξαν ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεπέρασαν τους 20.000. Ωστόσο,υπάρχουν ελπίδες πως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αναζωπύρωση της οικονομίας.

Τα καταστήματα ετοιμάζουν σχέδιο επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γίγαντας πολυκαταστημάτων John Lewis καταρτίζει ένα σχεδιάγραμμα για ένα σταδιακό πρόγραμμα επαναλειτουργίας, που αναμένεται να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της John Lewis Partnership, Άντριου Μέρφι είπε πως θα χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για την εφαρμογή και θα ξεκινήσει μόνο σε αυστηρή συνεργασία με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους.

Πηγή: iefimerida.gr