Κακοκαιρία "Ιανός" : Συναγερμός στην Αττική - Προειδοποίηση Πατούλη!

Συναγερμός!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κακοκαιρία

Σε συναγερμό τέθηκε και η Αττική καθώς καταφτάνει η κακοκαιρία "Ιανός" Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης!

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε κατεπείγον έγγραφο του προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζήτα άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.Συναγερμός και στην Ζάκυνθο, κλείνουν σχολεία!

Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός» - Συνέστησε την προσοχή των πολιτών

Έκτακτη ενημέρωση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για την κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επέστησε την προσοχή ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας από αύριο, ξεκινώντας από τη Δυτική Ελλάδα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο, 17/9, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι, όπως είπε, θύελλα και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως είπε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»
Από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία.

Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο, δε, είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, όπως είπε, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.