Κορωνοϊός: Θετικοί δύο εργαζόμενοι από μονάδα εκτροφή βιζόν

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Θετικοί δύο εργαζόμενοι από μονάδα εκτροφή βιζόν

Θετικοί στον κορωνοϊο βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) στην Καστοριά, ύστερα από rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για την ίδια μονάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί θετικοί άλλοι δύο εργάτες.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77 τεστ που διενέργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά -σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αυτών- βρέθηκαν θετικά τα τεστ δύο εργαζομένων σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Τα βιζόν, ωστόσο, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

πηγή: protothema

Κορωνοϊός: Αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer ξεκινά η διανομή

Η Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης, σύμφωνα με όσα είπε στο Sky News ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα - μέσα σε λίγες μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει.

Ο Μπουρλά ανέφερε στο Sky News ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό - υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε. «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Ο Μπούρλα μίλησε στο Sky News, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3» σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι 95% αποτελεσματικό, μια εξέλιξη που περιέγραψε ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα». Ακόμη, ανέφερε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου». Εδώ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το εμβόλιο.

Η εταιρεία του έχει ήδη παράγει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021.

πηγή: protothema