Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Για να παίξει ένας ηθοποιός δεν πρέπει να φάει τασάκι στο κεφάλι το 2020»

«Είναι το μοντέλο του σκηνοθέτη - ηθοποιού θι­ασάρχη»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Για να παίξει ένας ηθοποιός δεν πρέπει να φάει τασάκι στο κεφάλι το 2020»

O Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με αφορμή τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, θέλησε να τοποθετηθεί και να εκφράσει την δική του προσωπική άποψη.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έκανε λόγο για κατάχρηση της εξουσίας αλλά και για τον ρόλο που έχει η δικαιοσύνη.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα ξεπερασμένα μοντέλα συμπεριφοράς σκηνοθετών, λίγων θέλω να πιστεύω, αλλά υπάρχουν σαν φα­ντάσματα από το παρελ­θόν. Είναι το μοντέλο του σκηνοθέτη - ηθοποιού θι­ασάρχη.

Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο και­ρό στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Έχουν κατακτηθεί πολλά πράγματα για τα αν­θρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά. Οι νέες γενιές έχουν μια άλλη αντίληψη.

Φυσικά και υπάρχει κατά­χρηση εξουσίας τον χώρο της τέχνης, αλλά όχι από όλους, αλίμονο. Συνηθίζουμε να μιλάμε σε συνεντεύξεις για τις παρα­στάσεις μας, για το θέατρο, για όσα μας ενδιαφέρουν και δίνουμε μια δημόσια εικόνα άλλη από την πραγ­ματική.

Και την ίδια στιγμή μέσα στη δουλειά μας συ­μπεριφερόμαστε αλαζονικά και βίαια. Γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα κερδίσουμε κά­τι υπέρ της παράστασης; Ο σκηνοθέτης έχει τον ρόλο "αρχηγού" μέσα σε μια πα­ράσταση, αλλά αυτό δεν ση­μαίνει τίποτα. Για να παίξει ένας ηθοποιός δεν πρέπει να φάει τασάκι στο κεφάλι το 2020.

Είναι χρήσιμο αυτό που γί­νεται τώρα: Γιατί κάποιοι μπορεί να ξανασκεφτούν κάτι που θα ήθελαν να κά­νουν γιατί μπορεί να κιν­δυνέψουν η καριέρα και η δουλειά τους, η εικόνα τους. Ευτυχώς έχουμε και τα νομικά πλαίσια για να υπερασπιστούν όλα αυτά τα δικαιώματα» κατέληξε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στην εφημερίδα Βήμα ενώ την άποψη του για τις καταγγελίες και τα θύματα παρενόχλησης εξέφρασε και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για καταγγελίες

Λίγα λόγια για την ζωή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Γεννήθηκε το 1953 (ηλικία 68 χρονών) στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1992 κι έπειτα στράφηκε κυρίως στη σκηνοθεσία.

Το 1995 ίδρυσε τη Νέα Σκηνή Τέχνης, η οποία από το 1997 στεγάζεται μόνιμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Εκεί έχει παρουσιάσει σημαντικά κείμενα της ελληνικής και της παγκόσμιας δραματουργίας, ενώ σύστησε για πρώτη φορά στο κοινό πολλά έργα του σύγχρονου διεθνούς ρεπερτορίου.

Επίσης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει αποτελέσει φυτώριο για πολλούς από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες ηθοποιούς. Ο οργανισμός διακρίνεται για το θέατρο ειδικά για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έχει σκηνοθετήσει ακόμα στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Το 2008 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας και σκηνοθέτησε τις Τρωάδες του Ευριπίδη με Αλβανούς ηθοποιούς. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Από το 2016 έως το 2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα (2018), Θεσμοφοριάζουσες (2018), Σταματία, το γένος Αργυροπούλου (2017), Ο γιος (2019), Ο βίος του Γαλιλαίου (2015), Η ρομαντική μου ιστορία (2012).