Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

3+1 έξυπνες ιδέες εξοικονόμησης νερού στο σπίτι!

Ποιες είναι αυτές;

3+1 έξυπνες ιδέες εξοικονόμησης νερού στο σπίτι!
DECO & ΣΠΙΤΙΑ 17.05.2019 14:31

Το νερό μπαίνει στο σπίτι μας για να καλύψουμε τις βασικές, καθημερινές μας ανάγκες. Το γεγονός ότι μας παρέχεται τόσο εύκολα και γενναιόδωρα δε σημαίνει όμως ότι είναι και ανεξάντλητο.


Πρέπει να σεβόμαστε το νερό και τους συνανθρώπους μας που το στερούνται, να μην το σπαταλάμε και να το χρησιμοποιούμε με φειδώ και προσοχή, μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Για να επιτευχθεί μείωση των ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι, αρκεί να γίνεται έλεγχος στην κατανάλωση και λελογισμένη χρήση του.

Μερικές απλές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού:

– Ελέγξτε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για διαρροές. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κλείνοντας την γενική βάνα και ελέγχοντας το ρολόι υδρομέτρησης του σπιτιού. Εάν αυτό συνεχίζει να μετράει τότε θα πρέπει άμεσα ο υδραυλικός να επιθεωρήσει τα υδραυλικά του σπιτιού. Θυμηθείτε ότι μια βρύση που στάζει (μικρή σταγόνα) σπαταλά 3 λίτρα νερού την ημέρα. Αν στάζει για παράδειγμα 5 ημέρες, τότε έχουν χαθεί 15 λίτρα.

– Καταναλώστε το νερό με λογική και αποφύγετε τις σπατάλες. Κλείστε την βρύση όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας (εξοικονομούνται 15 λίτρα το λεπτό), προτιμήστε να πλύνετε τόσο τα ρούχα όσο και τα πιάτα στο πλυντήριο, αφού έχει
γεμίσει. Αποφύγετε να γεμίστε την μπανιέρα (χρειάζεται 150 λίτρα).

– Επαναχρησιμοποιήστε νερό, όπου είναι δυνατόν. Το νερό από το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσετε τα φυτά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε το καζανάκι, μια συσκευή η οποία λειτουργεί με καθαρό νερό καλής ποιότητας, ενώ μπορείτε να το γεμίζετε με νερό το οποίο προέρχεται από άλλες χρήσεις. Να θυμάστε ότι ένα καζανάκι απαιτεί 9 λίτρα για να γεμίσει.

– Αντικαταστήστε τον παλιό οικιακό υδραυλικό εξοπλισμό με καινούργιο νέας τεχνολογίας, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού. Συσκευές όπως καζανάκια διπλής ροής, βρύσες οι οποίες αναμιγνύουν αέρα με νερό, μειώνουν αρκετά την κατανάλωση νερού. Σε αρκετές χώρες επιδοτείται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

7+1 έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο μπάνιο σας!

Όλοι απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο κάτω από την ντουζιέρα με το νερό να τρέχει άφθονο. Ωστόσο, είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε το νερό με έξυπνο τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό, αρκεί να πάρετε την απόφαση να ζήσετε μια πιο «πράσινη» ζωή. Έτσι θα συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα δείτε τους λογαριασμούς του νερού να μειώνονται δραματικά.


Πού, όμως, χρησιμοποιείτε το νερό σας; Σε ένα μέσο νοικοκυριό το 35-55% του νερού χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, το 30-37% στο μπάνιο, το 10-13% στο πλυντήριο, το 9-13% στην κουζίνα και το 1-10% ξοδεύεται λόγω διαρροών. Το 16% του νερού στο σπίτι σας ξοδεύεται στο… καζανάκι!


Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να αρχίσετε να εξοικονομείτε νερό, ξεκινήστε από τις διαρροές και διορθώστε τις. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, όπως θα διαβάσατε και παραπάνω, η μεγαλύτερη χρήση του νερού γίνεται στο μπάνιο σας.

Εμείς σας προτείνουμε 8 έξυπνους τρόπους οι οποίοι θα αλλάξουν τις συνήθειές σας και θα σας απαλλάξουν από τα επιπλέον κόστη.

1. Όποτε έχετε την δυνατότητα και η τουαλέτα σας έχει διπλό μπουτόν για το καζανάκι, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα νερού.

2.Η άσκοπη χρήση στο καζανάκι σας είναι από τις σημαντικότερες αιτίες υπερκατανάλωσης νερού. Μην τραβάτε το καζανάκι χωρίς να υπάρχει λόγος και ποτέ μην ρίχνετε πράγματα στην λεκάνη της τουαλέτας σας που θα σας αναγκάσουν να το χρησιμοποιήσετε 2 και 3 φορές.

3.Κάντε πιο σύντομα ντους. Συντομεύστε τον χρόνο που περνάτε στην ντουζιέρα σας για να εξοικονομήσετε όχι μόνο νερό, αλλά και το ρεύμα που σχετίζεται με τον θερμοσίφωνα.

4.Προσέξτε στο σύστημα νερού σας, ο θερμοστάτης να μην είναι ρυθμισμένος πολύ ψηλά. Το να προσθέτετε κρύο νερό για να μειώσετε τη θερμοκρασία του πολύ ζεστού θα σας οδηγήσει στο να ξοδέψετε περισσότερο νερό, αλλά και ενέργεια.

5. Προμηθευτείτε ένα καλό τηλέφωνο μπάνιου. Ένα καλό τηλέφωνο με αξιολόγηση 3 αστέρων, δεν θα καταναλώσει περισσότερα από 9 λίτρα νερού το λεπτό.

6. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τη συνήθεια να κλείνετε την βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε.

7. Βάλτε στον νεροχύτη του μπάνιου σας μια μικρή λεκάνη όπου θα συγκεντρώνεται το νερό όταν πλένετε τα χέρια και το πρόσωπό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό που θα μαζευτεί στην τουαλέτα σας.

8.Προμηθευτείτε ένα καλό πλυντήριο, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό. Επιλέξτε ένα που έχει αξιολογηθεί με 4 αστέρια και πάνω. Συνήθως αυτό σημαίνει εμπρόσθια φόρτωση. Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης μπορούν να καταναλώσουν έως και 50% λιγότερο νερό από αυτά της άνω φόρτωσης.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Με αυτό το κόλπο θα χρησιμοποιείτε λιγότερο χαρτί κουζίνας!

Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε οικονομία στον θερμοσίφωνα!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για το σπίτι στο Youweekly.gr!

Share