Θα σας τρέχουν τα σάλια - Πανεύκολος κορμός με πραλίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Με πολύ λίγα υλικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θα σας τρέχουν τα σάλια - Πανεύκολος κορμός με πραλίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν είστε λάτρεις του γλυκού, σας έχουνε την συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για έναν υπέροχο κορμό με πραλίνα που θα σας ξετρελάνει! Εύκολο και γρήγορο γλυκό με οικονομικά υλικά, ενώ το ίδιο εύκολο είναι και αυτά η τούρτα παγωτό με λεμόνι.

Κορμός με πραλίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το παντεσπάνι

  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες αλάτι

Για γέμιση και επικάλυψη

  • 2 κ.σ. άχνη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1/3 φλ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. πραλίνα
  • 1 φλ. χτυπημένη άγλυκη σαντιγί
  • 1 φλ. τρίμμα σοκολάτας

Ξεκινάμε τον κορμό σοκολάτας

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
  • Ψήνουμε τα φουντούκια για 10′.
  • Τα βάζουμε σε πετσέτα καθαρή και τα τρίβουμε να ξεφλουδίσουν.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
  • Αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, να κρεμώσουν για 3′ σε δυνατή ταχύτητα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και εναλλάξ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τα στερεά, κοσκινισμένα υλικά.
  • Σταματάμε το μίξερ.
  • Σε ταψί ρηχό για παντεσπάνι στρώνουμε λαδόκολλα.

Για το ψήσιμο

  • Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160ºC, για 12′-15′.
  • Δεν το παραψήνουμε, πρέπει να σταθεροποιηθεί και συγχρόνως να είναι αφράτο και να έχει επαναφορά όταν το αγγίζουμε.
  • Όχι ξεροψημένο, γιατί δεν θα τυλίγεται σε ρολό, θα σπάει.
  • Στρώνουμε καθαρή πετσέτα στον πάγκο.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη και κακάο.
  • Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε στην πασπαλισμένη πετσέτα.
  • Με την άκρη της πετσέτας το τυλίγουμε σε ρολό.
  • Η ένωση της πετσέτας να είναι από κάτω για να μην ξετυλιχτεί.

Για το σερβίρισμα

  • Το μεταφέρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Με προσοχή αφαιρούμε την πετσέτα, το αλείφουμε με την πραλίνα σοκολάτας, κάνουμε μια στρώση τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.
  • Το τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τρίμμα σοκολάτας.

Πηγή: argiro.gr

5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων είναι χωρίς αμφιβολία το κέικ. Μπορεί να είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, ωστόσο πολλοί κάνουμε λάθη τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην βγει έτσι όπως πρέπει.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν μοιράζεται μεταξύ μας τους τρόπους για να βγει το κέικ αφράτο, φουσκωτό, χωρίς σκασίματα, χωρίς να τρίβεται και χωρίς να κάθεται στο ψήσιμο ενώ σας έχουμε και ακόμα μια νόστιμη συνταγή για σουφλέ πορτοκάλι.

5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι χαμηλή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κέικ χωρίς όγκο, με κολλώδη, λασπωμένη υφή.
  • Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι πολύ δυνατή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά. Έτσι, θα κάνει πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε το κέικ από το φούρνο, θα πέσει ο όγκος του!

Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;

1. Δυνατός φούρνος
2. Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο.

Γιατί έσκασε το κέικ;

1.Λάθος φόρμα
2. Δυνατός φούρνος

Γιατί τρίβεται το κέικ;

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να έχεις χτυπήσει πολύ καλά την ζάχαρη με το βούτυρο στην αρχή και να έχει λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη για να μην τρίβεται το κέικ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η ζάχαρη που βάζετε να έχει λεπτό κόκκο και όχι χοντρό, γιατί σίγουρα δεν θα λιώσει στο βούτυρο, όποτε το κέικ σας εκ των πραγμάτων θα τρίβεται. Όμως ένα άλλος πολύ βασικός λόγος που τρίβεται, ψιχουλιάζει & διαλύεται το κέικ, είναι ότι βιάζεστε να το κόψετε ζεστό!

Πάντα αφήνουμε το κέικ για 10’ στην φόρμα του, αφού βγει από τον φούρνο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως. Μόνο έτσι θα στεγνώσει σωστά, θα φύγει η περιττή υγρασία του ψησίματος. Το κέικ σου θα παραμείνει αφράτο χωρίς να τρίβεται όταν κόβεις φέτα, θα παραμείνει μαλακό και δεν θα ξεραίνεται η κόρα.

Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Γιατί ο φούρνος ήταν πολύ δυνατός. Έκανες επιθετικό ψήσιμο και ενώ γρήγορα έκανε κρούστα και ρόδισε ολόγυρα η καρδιά του δεν πρόλαβε να ψηθεί σωστά.

Παραπάνω ψήσιμο του κέικ από τον προτεινόμενο χρόνο. Τι θα συμβεί;

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο από τον προτεινόμενο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή, έχει ελαφρώς συρρικνωμένη επιφάνεια και μεγάλη απόσταση του ψημένου κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Γι’ αυτό και βγαίνει πολύ στεγνό και τρίβεται σε ψίχουλα.

Πηγή: argiro.gr