Πώς να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα από το σώμα σου - Τα 4 στάδιά της

Μύθοι και αλήθειες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πώς να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα από το σώμα σου - Τα 4 στάδιά της

Από τι δημιουργείται η κυτταρίτιδα; Μπορώ να την εξαφανίσω από το σώμα μου; Ποια είναι τα 4 στάδιά της; Όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματά σας επιτέλους θα... λυθούν!

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει σχεδόν όλες τις γυναίκες αυτού του κόσμου! Ακόμα και τα μοντέλα της Victoria's Secret έχουν απλά δεν φαίνεται τόσο! Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από όλα αυτά που ακούς; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως δημιουργείται

Πως να εξαφανίσω την κυτταριτιδα από το σώμα μου

Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τη διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.

Με λίγα λόγια, είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής «ρυτίδων» πάνω στο δέρμα.

Συνήθως εμφανίζεται στους μηρούς, τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και τα χέρια. Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές, με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου και συνήθως εμφανίζεται σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες με την περιγραφή «φλούδα πορτοκαλιού».

Η ανώμαλη υφή της «φλούδας πορτοκαλιού» είναι ένας συνδυασμός των αναπτυσσόμενων λιπωδών κυττάρων που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα και ινών κολλαγόνου που τρέχουν κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν μικρές εξογκώσεις, ενώ το σφικτό κολλαγόνο προκαλεί θρόμβωση.

Πόσα είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;

Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας. Ενίοτε συγχέεται με τις ραγάδες, γιατί δημιουργεί γραμμές πάνω στο δέρμα που μοιάζουν με ρυτίδες.

Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

  • Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα
  • Την “οιδηματώδη”, που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο
  • Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας;

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
  • Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
  • Η κακή διατροφή
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Το ανεξέλεγκτο άγχος

Γενικά, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα (λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής από κάποια ηλικία και μετά) μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας (συνήθως μετά από απότομη αυξομείωση βάρους.)

Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε 4 στάδια

  • Στάδιο 0: Το δέρμα είναι λείο σε όρθια η ύπτια θέση, αλλά όταν το πιέσουμε εμφανίζονται μικρές πτυχές. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, όχι σε αληθή κυτταρίτιδα.
  • Στάδιο 1: Στο αμέσως επόμενο στάδιο η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και το δέρμα, όταν το πιέζουμε, εμφανίζεται ελαφρώς πρησμένο με μικρές λακκούβες στις περιοχές με συσσωρευμένο λίπος στην όρθια θέση κυρίως.
  • Στάδιο 2: Στο στάδιο αυτό, η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν. Στην ύπτια θέση, το δέρμα είναι λείο, αλλά στην όρθια θέση εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και οι λακκούβες γίνονται αρκετά έντονες, ώστε να μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού «φλοιός πορτοκαλιού».
  • Στάδιο 3: Στο στάδιο αυτό (ινώδες), είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης. Συχνά είναι επώδυνη κατά την ψηλάφηση.

4 μύθοι για την κυτταρίτιδα

  1. Οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα: Ναι μεν η κυτταρίτιδα είναι ένα γυναικείο πρόβλημα, ωστόσο εμφανίζεται και στους άνδρες, σε ποσοστό 10%, σε περιοχές όπως αυτή της κοιλιάς.
  2. Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα: Η κυτταρίτιδα είναι εχθρός όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους τους. Όσο επιλέγει τα πιο «γεμάτα» σώματα άλλο τόσο επιλέγει και τα λεπτά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στα υπέρβαρα σώματα είναι πιο εμφανής.
  3. Η κυτταρίτιδα εξαφανίζεται με τη γυμναστική: Η γυμναστική παρουσιάζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμησή της, ωστόσο δεν βοηθάει άμεσα. Βοηθάει με έμμεσο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την γυμναστική ανορθώνονται, για παράδειγμα, οι γλουτοί και κατ' επέκταση το δέρμα. Όταν το δέρμα είναι χαλαρό, επικάθεται στο πιο κάτω δέρμα, λόγω βαρύτητας, και δημιουργούνται αυτές οι «λακκούβες». Όταν είναι σφικτό το δέρμα, δεν φαίνεται τόσο η κυτταρίτιδα. Με άλλα λόγια, η τόνωση του μυϊκού ιστού θα κάνει τους γλουτούς και τους μηρούς να φαίνονται πιο λείοι.
  4. Τα άλατα μπάνιου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας: Τα άλατα μπάνιου βοηθούν στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας ενώ δεν έχουν ιδιαίτερη δράση κατά της κυτταρίτιδας.

4 αλήθειες για την κυτταρίτιδα

  1. Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας: Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα γιατί οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό της επιδερμίδας που τη λειαίνει.
  2. Το μασάζ του δέρματος σχετίζεται με την κυτταρίτιδα: Το ήπιο μασάζ, το οποίο προτείνεται δύο με τρεις φορές τη εβδομάδα, συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όσο και στην πρόληψη της. Ιδιαίτερα το λεμφικό μασάζ ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και διευκολύνει την αποβολή των τοξινών.
  3. Οι αυξομειώσεις βάρους εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδα: Οι αυξομειώσεις του βάρους «γεμίζουν» και «αδειάζουν» τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος και αυτό με τη σειρά του κάνει πιο ορατή την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Υγιές είναι να κρατάμε σταθερό το σωματικό μας βάρος, χωρίς ωστόσο να γίνεται έμμονη ιδέα και να υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας προκαλώντας μας στρες.
  4. Η διατροφή θεωρείται ο νούμερο 1 τρόπος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας: Η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας. Μια δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχειά που χρειάζεται ο οργανισμός όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ανόργανα στοιχειά και ιχνοστοιχεία σε επαρκείς ποσότητες και σε καταλλήλους συνδυασμούς για να επιτρέπει την διατήρηση και την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. Πρέπει λοιπόν η διατροφή να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τα οποία διατηρούν τη φυσική αλκαλικότητα του αίματος. Η καλύτερη θεραπεία ξεκινά εκ των έσω, δηλαδή από μέσα μας, από την τροφή μας. Μάλιστα, εδώ σου έχουμε αναλυτικά ένα διατροφολόγιο που φέρεται να βοηθάει στην εξαφάνιση ή ακόμα και στην μείωση αυτής