Πάσχα 2019: Πότε πέφτει; Αυτές είναι οι αργίες!

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε!

Πάσχα 2019: Πότε πέφτει; Αυτές είναι οι αργίες!

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα ξεκίνησε και όλοι ανυπομονούμε για τις αργίες.

Πότε πέφτει όμως για να ξεκινήσετε τις αποδράσεις σας; Διαβάστε παρακάτω...

Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019
Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019
Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019
Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2019, Τετάρτη

Πάσχα 2019: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο;

Πεντηκοστή 16 Ιουνίου 2019, Κυριακή
Αγίου Πνεύματος 17 Ιουνίου 2019, Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2019, Πέμπτη
Ημέρα του «ΟΧΙ» 28 Οκτωβρίου 2019, Δευτέρα
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2019, Τετάρτη
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2019, Πέμπτη

Εσείς αυτό το γνωρίζατε; Αυτός είναι ο λόγος που φτιάχνουμε τσουρέκια το Πάσχα!

Το Πάσχα, είθισται να φτιάχνουμε τσουρέκια. Μάλιστα, το έθιμο καλεί τις γυναίκες να ζυμώνουν τσουρέκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Γιατί, όμως, φτιάχνουμε τσουρέκια το Πάσχα;

Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Διαβάστε παρακάτω...

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.

Πάσχα 2019: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο;

Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

undefined

Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Τα Μερομήνια αποκαλύπτουν τον καιρό του Πάσχα! Δεν πέφτουν ποτέ έξω!

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια”. Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr