Θλίψη στην κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη - Το αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το ύστατο χαίρε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θλίψη στην κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη - Το αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Θλίψη σε όλη την Ελλάδα προκάλεσε το γεγονός του θανάτου του Χρήστου Σαρτζετάκη. Με τιμές αρχηγού κράτους τελείται σήμερα Δευτέρα 7/2 στις 12:00 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Μητρόπολη Αθηνών και μετά την εξόδιο θα ακολουθήσει πομπή προς το Α΄Νεκροταφείο με τη σορό του Χρήστου Σαρτζετάκη να τοποθετείται πάνω σε κιλλίβαντα.

Το φέρετρο με τη σορό του Χρήστου Σαρτζετάκη έφτασε καλυμμένο με την ελληνική σημαία στην Μητρόπολη Αθηνών ενώ στο προαύλιο απέδωσε τιμές άγημα της Προεδρικής Φρουράς.Τους επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη


Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης κ.α. Για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, τηρήθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Χρήστου Α. Σαρτζετάκη θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Χθες ωστόσο η Ελλάδα βυθίστηκε εκ νέου στη θλίψη, μετά τον τραγικό χαμό των ορειβατών που αγνοούνταν στα Καλάβρυτα

Στιγμιότυπα από την κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη από ο δελτίο ειδήσεων του Mega

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Σαρτζετάκη

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός και πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1985 έως το 1990. Γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1955 εισήλθε στο δικαστικό κλάδο.

Ως πρωτόδικης έγινε πανελληνίως και διεθνώς γνωστός από την εμπλοκή του ως ανακριτής στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας τού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη,
Το 1965 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές Εμπορικού και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Παρίσι, αλλά το 1967 η δικτατορία τον ανακάλεσε στην Αθήνα και τον απέλυσε από τη θέση του τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια, για την αντιδικτατορική του δράση φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Απολύθηκε από τις φυλακές της χούντας το 1971 μετά από διεθνή κινητοποίηση. Αποκαταστάθηκε ως εφέτης μετά το 1974 και προβιβάστηκε σε αρεοπαγίτη τον Οκτώβριο του 1982.

Κατά την περίοδο που συνέπιπτε με το τέλος της πρώτης προεδρικής θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιόριζαν δραστικά τις προεδρικές αρμοδιότητες και εξουσίες, πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του έγινε από τη Βουλή στις 29 Μαρτίου 1985 και η θητεία έληξε στις 5 Μαΐου 1990, με την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου 1989 - Απριλίου 1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πανηγυρικούς λόγους, διαγγέλματα και μελετήματα, υπεραμύνθηκε της Ελληνικής Ιδέας και υποστήριξε επανειλημμένα και προς πολλές κατευθύνσεις, με έντονο ύφος και παλμό τα ελληνικά εθνικά δίκαια και τη μοναδικότητα του ελληνικού έθνους ως «αναδέλφου» γένους. Κάποιες ατυχείς επιλογές του σε ζητήματα επικοινωνίας και δημόσιας εικόνας, οδήγησαν τον Τύπο σε σκωπτικά εις βάρος του σχόλια.