Πώς να διαχειριστείτε το γεγονός πως το παιδί σας... μεγαλώνει!

Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός!

Πώς να διαχειριστείτε το γεγονός πως το παιδί σας... μεγαλώνει!

Ο κόσμος εκεί έξω είναι τεράστιος και θέλετε να κρατήσετε τα μωρά σας ασφαλή και προστατευμένα για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό γίνεται.

Όμως, μεγαλώνουν είτε το θέλετε είτε όχι. Διαβάστε τους τέσσερις παρακάτω τρόπους για να μπορέσετε να αποδεχθείτε πιο ομαλά το γεγονός ότι ενηλικιώνεται. Διαβάστε παρακάτω...

Συμβουλές για τους γονείς

Δώστε προσοχή

Στη σημερινή κοινωνία είναι συνηθισμένο φαινόμενο να είστε πολυάσχολη καθώς προσπαθείτε να βγάλετε τα προς το ζην και το να έχετε τη δική σας ζωή. Μπορεί οι ώρες μέσα στην ημέρα να μη σας φαίνονται πολλές για να κάνετε όλα αυτά που πρέπει, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να αρχίσετε να δίνετε προσοχή στο παιδί σας είναι να ξεκλέψετε τουλάχιστον 15 λεπτά ένα βράδυ πριν πάτε για ύπνο και να αναπολήσετε τη ζωή του ως μωρό. Αφιερώστε λίγο χρόνο να θυμηθείτε όλα τα κατορθώματα, τις ξεχωριστές στιγμές του, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις, τους φόβους του... τα πάντα γι’ αυτό.

Γνωρίστε το παιδί σας

Τώρα που ξεβολευτήκατε -πρώτα από όλα επειδή κλείσατε την τηλεόραση 15 λεπτά νωρίτερα για να αφιερώσετε χρόνο (έστω και πνευματικά) με το παιδί σας-, το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να του μιλήσετε. Ομως, προσοχή. Πριν αρχίσετε να αναφέρετε όλα αυτά που δεν κατάφερε να πετύχει και αυτά που θα έπρεπε να είχε κάνει, έχετε υπόψη κάποια πράγματα. Χρησιμοποιώντας προτάσεις με υποκείμενο το «εγώ» θα διατηρήσει τις άμυνες κάτω, το βλέμμα συγκεντρωμένο και τον σκοπό της αποστολής ανοιχτό. Ξεκινήστε λέγοντας κάτι σαν «ξέρεις παιδί μου, σε σκεφτόμουν τις προάλλες και συνειδητοποίησα ότι δεν σε ξέρω πραγματικά. Ξέρω ότι μπορεί να είχα κάποιες προσδοκίες από εσένα που δεν σου τις είπα ποτέ και στις οποίες δεν κατάφερες να ανταποκριθείς, αλλά πώς να το ξέρεις αυτό αφού δεν σου το είπα; Τι λες να αρχίσουμε από την αρχή»; «Γεια. Είμαι η ... Χάρηκα για τη γνωριμία. Πες μου μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Τι σε κάνει να γελάς; Τι σε στενοχωρεί; Πες μου τα πάντα για εσένα»! Μετά, απλά ετοιμαστείτε να σας εκπλήξει!

Συμβουλές για τους γονείς

Ενθαρρύνετέ το

Αυτό το βήμα έρχεται λίγο σε αντίθεση με το προηγούμενο καθώς εδώ πρέπει μόνο να ακούτε. Μπορεί να νιώθει άβολα να μοιραστεί μαζί σας τους φόβους, τα όνειρα και τη ζωή του (τουλάχιστον την πρώτη φορά), γι’ αυτό θα πρέπει να ακούσετε τι έχει να σας πει - όχι αυτά που θέλετε εσείς να ακούσετε, αλλά αυτά που πραγματικά λέει. Ακούστε τις έννοιες πίσω από τις λέξεις και υποστηρίξτε το παιδί δίνοντάς του χώρο για να μπορέσει να δείξει την ανάπτυξή του, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αλλά και το πόσο ευάλωτος είναι. Από εκεί και πέρα θα μπορέσετε να ενθαρρύνετε το παιδί, να το καθοδηγήσετε και να το υποστηρίξετε.

Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά του

Σε αυτό το σημείο μάλλον αρχίζετε να βλέπετε με διαφορετικό τρόπο τον γιο ή την κόρη σας. Μαθαίνετε πράγματα που δεν ξέρατε, αλλά παράλληλα συνειδητοποιείτε ότι έχει μεγαλώσει και ωριμάσει σε σημείο που να μπορεί να παίρνει μόνο του αποφάσεις. Μαντέψτε! Αν πάρει λάθος απόφαση, τώρα σας εμπιστεύεται και σας σέβεται αρκετά για να σας μιλήσει και ζητάει τη βοήθειά σας επειδή του δώσατε το δικαίωμα να δείξει ότι είναι υπεύθυνος ενώ παράλληλα εσείς ξοδέψατε χρόνο να βελτιώσετε τη σχέση και την επικοινωνία σας.


ΠΗΓΗ: TV24