Προσοχή! Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορείτε να κληρονομήσετε από την μητέρα σας!

Προσοχή! Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορείτε να κληρονομήσετε από την μητέρα σας!

Κάποτε πηγαίναμε στον γιατρό όταν εκδηλωνόταν μια αρρώστια. Σήμερα μπορούμε να προλάβουμε πολλές ασθένειες εφόσον γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό των γονιών μας.

Αν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν είναι κληρονομικά, καλό είναι να το μάθει έγκαιρα ο γιατρός μας, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις της γενετικής μέσα στα χρωμοσώματά μας βρίσκονται τα γονίδια που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, διαμορφώνεται και λειτουργεί το σώμα μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, πολλές ασθένειες κληροδοτούνται από τους γονείς στα παιδιά τους βάσει πολύπλοκων γονιδιακών συνδυασμών. Μέχρι να έρθει η ημέρα που οι γενετιστές θα έχουν τη δυνατότητα να απομονώσουν τα γονίδια που ευθύνονται για ασθένειες, μπορούμε να προνοήσουμε για την υγεία μας γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό των γονιών μας. Να ποιες είναι οι 10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στη μητέρα μας για να εντοπίσουμε ύποπτα συμπτώματα:

Δείτε επίσης: Μεγάλη ανακάλυψη! Βρήκαν τρόπο για να μπλοκάρουν τον καρκίνο!

1. Μήπως είχε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι κατά 65% κληρονομική. Αν η μητέρα σας σταμάτησε να έχει περίοδο στα 40 ή νωρίτερα (η μέση ηλικία είναι στα 51), εσείς καλό θα είναι να φροντίσετε να κάνετε παιδιά μέχρι τα 30 σας, γιατί η ικανότητα αναπαραγωγής αρχίζει να μειώνεται συνήθως 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία της κλιμακτηρίου της μητέρας.

2. Μειώθηκε το ύψος της με τα χρόνια;

Αν η μητέρα σας έχασε πόντους με την πάροδο του χρόνου, μάλλον πάσχει από οστεοπόρωση, δηλαδή από αραίωση της οστικής μάζας, η οποία ξεκινάει από την ηλικία των 35 και επιδεινώνεται με την εμμηνόπαυση. Εφόσον παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, είναι πιθανό να το παρουσιάσετε κι εσείς. Καλό θα είναι να κάνετε από τα 40 σας μέτρηση οστικής μάζας. Προληπτικά μέτρα είναι να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, να κόψετε το κάπνισμα, να κάνετε γυμναστική, να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

3. Υπήρξαν στην οικογένειά σας περιπτώσεις καρκίνου του μαστού;

Δείτε επίσης: Σοκαριστική εικόνα: Δείτε τι μπορεί να πάθει μία γυναίκα με μίνι φούστα στους μείον 40 βαθμούς...

Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση και αφορά γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2. Σ’ αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού διπλασιάζεται. Αν εμφανίσουν την ασθένεια αυτή περισσότερες από μία συγγενείς σας, τότε διατρέχετε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Άλλες ενδείξεις κληρονομικής προδιάθεσης είναι η εμφάνιση της νόσου και στους δύο μαστούς, όπως και το θετικό κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών. Τι πρέπει να κάνετε; Αν είστε πάνω από 35, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία ανά διετία, ενώ αν στην οικογένεια υπάρχουν τέσσερις ή περισσότερες συγγενείς με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών, θα πρέπει να κάνετε γενετικό τεστ για μετάλλαξη του BRCA κι αν κριθεί αναγκαίο να προχωρήσετε σε μαστεκτομή.

4. Μήπως έχει θυρεοειδή;

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό κληρονομούνται τα προβλήματα του θυρεοειδούς, συχνά όμως τα βρίσκουμε και στη μάνα και στην κόρη. Εάν η μητέρα σας έχει υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, καλό είναι να κάνετε κι εσείς ελέγχους σε διαστήματα που θα σας πει ο γιατρός σας.