Υποφέρεις από αϋπνίες; 6 πιθανοί λόγοι που επηρεάζουν τον ύπνο σου!

Όσα πρέπει να προσέξεις!

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Υποφέρεις από αϋπνίες; 6 πιθανοί λόγοι που επηρεάζουν τον ύπνο σου!

Έχεις αϋπνίες και δεν μπορείς εδώ και αρκετό καιρό να κοιμηθείς; Υπάρχουν 6 πιθανοί λόγοι που επηρεάζουν τον βραδινό σου ύπνο και που μάλλον δεν φανταζόσουν ότι το κάνουν.

Οι αϋπνίες είναι ένα φαινόμενο που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια πρόσφατη έρευνα στην Νέα Ζηλανδία έδειξε πως το 45% των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα τουλάχιστον μια φορά κάθε εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα του κακού ύπνου και της έλλειψης του, είναι το να μην μπορείς να αποδώσεις στην καθημερινότητα σου.

Υπάρχουν δυο είδη αϋπνίας, η χρόνια και η παροδική. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα της για μέρες ή λίγες εβδομάδες.

Αυτό γίνεται χρόνιο πρόβλημα όταν διαρκεί για μήνες ή και περισσότερο. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Όπως προβλήματα υγείας μέχρι και καθημερινές συνήθειες.

Οι 6 πιο συχνοί όμως λόγοι που χάνεις τον ύπνο σου είναι αυτοί:

1.Αναπνευστικά προβλήματα

Αυτιά, λαιμός ή μύτη. Όταν έχεις θέματα με κάποιο από αυτά, είναι πιθανόν να χάσεις τον ύπνο σου.

2. Φάρμακα

Κάποια φάρμακα κυρίως της αρτηριακή πίεση, αλλεργίες, καρδιακή ανεπάρκεια, θυροειδής και το άσθμα τότε ίσως έχεις παρενέργειες.

3.Διαταραχή ύπνου

Αν υποφέρεις από χρόνιες αϋπνίες τότε πολύ πιθανόν να έχεις κάποια διαταραχή του ύπνου σου.

4. Χρόνος στο κινητό

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το να περνάς χρόνο πάνω από το κινητό σου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στον ύπνο σου.

5. Άγχος

Το καθημερινό άγχος, τα αισθήματα σου, η να σκέφτεσαι διάφορα προβλήματα που έχεις τότε μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου.

6. Συνήθειες της καθημερινότητας

Ο τρόπος που έχεις καθημερινά μπορεί να σου προκαλέσει θέματα. Για παράδειγμα αν κοιμάσαι πολύ πρωινές ώρες ή αν δουλεύεις αργά το απόγευμα και δεν χαλαρώνεις μπορεί να σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου.

Δείτε εντωμεταξύ τι έπαθε ένας άνδρας που τον πήρε ο ύπνος με τα ακουστικά του και τα κατάπιε

Σου αρέσει να πίνεις κρασί πριν πέσεις για ύπνο; Σου έχουμε άσχημα νέα!

Είσαι από αυτούς που πριν πέσεις για ύπνο σου αρέσει να πίνεις ένα ποτηράκι κρασί; Σου έχουμε άσχημα νέα!

Βράδυ, έξω κρύο και εσύ χαλαρώνεις σπίτι σου και σκέφτεσαι να πιεις ένα ποτηράκι κρασί πριν κοιμηθείς για να ηρεμήσεις; Αμ δε!

Δυστυχώς τα άσχημα νέα είναι πως, ένα κρασάκι πριν πέσεις στο κρεβάτι σου μπορεί να προκαλέσει απόλυτο όλεθρο στον ύπνο σου και να σου φέρει διαταραχές και αϋπνία.

Μπορεί δηλαδή να είναι αλήθεια πως ίσως κοιμηθείς πιο γρήγορα, το αλκοόλ όμως διαταράσσει τον ύπνο μας καθώς επηρεάζει τον εσωτερικό χρονοδιακόπτη του σώματος μας και μας οδηγεί σε έναν «φτωχό» ύπνο.

Επιπλέον οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης και αϋπνίας. To αλκοόλ μεταβάλλει τον κιρκαδικό ρυθμό ενός ατόμου.

Το αλκοόλ στην ουσία επηρεάζει τον ομοιόσταση του ύπνου ενός ατόμου - τον ενσωματωμένο μηχανισμό του εγκεφάλου που ρυθμίζει την υπνηλία και την εγρήγορση.

Αν κάποιος πιει πριν πέσει για ύπνο, αυτό επηρεάζει την ομοιόσταση του ύπνου και τον κάνει να ξυπνάει νωρίτερα ή στην μέση της νύχτας. Αυτό προκαλεί διαταραχές.

Το αλκοόλ επίσης είναι διουρητικό και προκαλεί περισσότερες «επισκέψεις» στην τουαλέτα. Σε έρευνα που έγινε όταν οι συμμετέχοντες συνήθιζαν να καταναλώνουν κρασί πριν τον ύπνο και το σταμάτησαν εμφάνισαν συμπτώματα αϋπνίας.

Tips για καλό ύπνο:

Απέφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ αργά το απόγευμα. Δοκίμασε ένα ζεστό γάλα ή κάποιο ρόφημα από βότανα.

Απέφυγε την τεχνολογία τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο.

Κάνε το δωμάτιο σου κατάλληλο για ύπνο.

Κάνε μερικές ασκήσεις που θα διώξουν το άγχος μακριά