Εξελίξεις με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα!

Την Πέμπτη οι απολογίες στη Δίκη της Χρυσής Αυγής!

Εξελίξεις με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα!

Εξελίξεις στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς την Πέμπτη, 20 Ιουνίου ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης, που -κατά τη δικογραφία- αφορά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, κήρυξε την έναρξη των απολογιών την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στάδιο που βρίσκει τους κατηγορούμενους βουλευτές και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά υπόθεση και με αλφαβητική σειρά, με βάση τον κατάλογο του κατηγορητηρίου, γεγονός που εκτιμάται πως θα καθυστερήσει να φέρει ενώπιον του δικαστηρίου την -κατά τη δικογραφία- «ηγετική ομάδα» της Χρυσής Αυγής. Έτσι, οι απολογίες των βουλευτών, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, την έναρξη της απολογητικής διαδικασίας, με πρώτη υπόθεση αυτήν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, 34 ετών, μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Είναι η υπόθεση που οδήγησε στην κινητοποίηση της Δικαιοσύνης με μεγάλη έρευνα, η οποία οδήγησε και πολλούς βουλευτές και μέλη της οργάνωσης στην φυλακή για αρκετούς μήνες.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και πολλοί για σοβαρότατες πράξεις, με κορυφαία την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι 18 από τους 65 κατηγορουμένους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν στο δικαστήριο, πλην της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είναι η βάναυση επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιουνίου 2012, καθώς και επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Και για τις δύο άγριες επιθέσεις οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, ασχολήθηκε και με σωρεία άλλων ενεργειών μελών της οργάνωσης που -κατά τη δικογραφία- ως τάγματα εφόδου είχαν επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους και σε μετανάστες, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, για την οποία έχουν καταδικαστεί, τελεσίδικα, σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δύο κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση στην παρούσα δίκη.

Η δίκη συμπληρώνει σήμερα 362 συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας που προηγήθηκε εξετάστηκαν συνολικά 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς όλα τα δεδομένα, ηχητικά, βίντεο, έγγραφα κ.λπ., που περιέχονται στη δικογραφία, αφιερώνοντας σχεδόν έναν χρόνο για την ανάγνωση και προβολή τους.

Ακολούθησε η ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων που προσκόμισαν οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν βουλευτές, τα οποία -σχεδόν στην πλειονότητά τους- αφορούσαν το κοινοβουλευτικό έργο και ομιλίες τους. Το εύρος των εγγράφων που προσκόμισαν ήταν τέτοιο, που αφιερώθηκαν 58 δικάσιμοι για την ανάγνωσή τους.

Από τη στιγμή, πάντως, της έναρξης των απολογιών μέχρι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ετυμηγορία του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα ακουστεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2020. Με την ολοκλήρωση των απολογιών, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους εισαγγελείς της έδρας, οι οποίοι θα εισηγηθούν στους δικαστές επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των δύο πλευρών, με την πολιτική αγωγή να παρίσταται με συνολικά 12 συνηγόρους και την υπεράσπιση με δηλωθέντες περίπου 100. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις, το δικαστήριο θα μπορεί, σε εύλογο χρόνο, να ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών.

Έγκλημα Γουδή: Στη φυλακή η 68χρονη μητροκτονός!

Ραγδαίες εξελίξεις έχουν σημειωθεί με το έγκλημα στο Γουδή, αφού η 68χρονη μητροκτόνος είναι πλέον στην φυλακή!

Η δράστης βρέθηκε ενώπιον εισαγγελέα ώστε να της απαγγελθούν κατηγορίες και στη συνέχεια μετέβει στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για την πράξη της.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η 68χρονη φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δολοφόνησε τη μητέρα της γιατί η 92χρονη «είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν άντεχε άλλο».

Όσον αφορά τη στιγμή της δολοφονίας κατά την προανάκριση η 68χρονη φέρεται να υποστήριξε: «Με νευρίασε πολύ για αυτό τη χτύπησα, μετά την τύλιξα σε κουβέρτα και την άφησα στο δρόμο».

Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής προκειμενου να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία του θανάτου της ηλικιωμένης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 68χρονης μιλώντας στο protothema.gr τόνισε: «Η 68χρονη κατηγορούμενη έχει δυο παιδιά τα οποία και με προσέλαβαν να υπερασπιστώ τη μητέρα τους. Την ίδια εβδομάδα έχουν το θλιβερό καθήκον να κηδεύσουν την αγαπημένη τους γιαγιά αλλά παράλληλα να βοηθήσουν τη μητέρα τους η οποία τέλεσε την ανθρωποκτονία. Από την επαφή που είχα στα κρατητήρια με την 68χρονη κατηγορούμενη η συνομιλία και η επαφή μαζί της είναι πολύ δυσχερής νοηματικά και διαδικαστικά κάτι που είναι εύκολα αντιληπτό από την εικόνα της και μόνο. Αντιλαμβάνεται το άδικο της πράξης της ωστόσο πιστεύει ότι απάλλαξε τη μητέρα της από ένα καθημερινό μαρτύριο ενώ ισχυρίζεται ότι και η ίδια η μητέρα της, της το ζητούσε».


«Δεν είμαι βέβαιος ότι η κατηγορούμενη στην παρούσα περίοδο μπορεί να αντιληφθεί τη διαδικασία και τη θέση της απέναντι στην ποινική καταστολή και θα ζητηθεί από την κυρία Ανακρίτρια η τυχόν αναστολή της ποινικής διαδικασίας έως ότου γίνει διάγνωση ως προς το πνευματικό της επίπεδο και την ψυχική της κατάσταση ενώ παράλληλα θα ζητηθεί η φύλαξή της σε ειδικό ψυχιατρικό κατάστημα» είπε o Σπύρος Δημητρίου.