Κορωνοϊός: Ανησυχία με κρούσμα που νοσεί εδώ και ενάμιση μήνα στην Κρήτη

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ανησυχία με κρούσμα που νοσεί εδώ και ενάμιση μήνα στην Κρήτη

Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει με την είδηση πως ένα κρούσμα κορωνοϊού που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν έχει αναρρώσει ακόμα και συνεχίζει να νοσεί μέχρι και σήμερα εδώ και ενάμιση μήνα, συνθήκη που δεν συμβαδίζει με τα όσα ήδη γνωρίζουμε για την εξάπλωση του ιού.

Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι γιατροί στην Κρήτη καθώς ένας ασθενής νοσεί εδώ και ενάμιση μήνα από κορωνοϊό χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα. Παράλληλα, δύο νέοι θάνατοι σημειώθηκαν στη χώρα μας σήμερα.

Όπως είπε στο «Cretalive» o καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, το άτομο αυτό «υποβάλλεται σε διαδοχικά τεστ και παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό έως ότου αποτινάξει από πάνω του τον Covid-19, το γενετικό υλικό του οποίου αποδεικνύεται ανθεκτικό κάποιες φορές», ενώ δείτε ποιες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα κρούσμα.

Κορωνοϊός κρούσμα στην Κρήτη

Ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα και σύμφωνα με τον καθηγητή είναι μια σπάνια περίπτωση.

Όσον αφορά την ανησυχία που προκλήθηκε προ ημερών, για ενδεχόμενο επαναλοίμωξης ασθενούς που νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό, ο κ. Σουρβίνος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί έως σήμερα. Ίσως πρόκειται για ένα τεχνικής φύσης θέμα, που χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης, μέσω της ανίχνευσης και πάλι του γενετικού υλικού του ιού.

Ο κ. Σουρβίνος παρατήρησε ότι η πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας εξελίσσεται “πάρα πολύ ομαλά”. Επέστησε όμως την προσοχή όλων των πολιτών, ούτως ώστε να μην χαλάσει τώρα στο τέλος η καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει, εν αναμονή μάλιστα και του πρωθυπουργικού διαγγέλματος για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα ατομικής (και όχι μόνο) προστασίας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, από εδώ και μπρος (είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε σε καραντίνα) πρέπει να εντυπωθούν στις συνειδήσεις μας και να τηρούνται κατά γράμμα, “με αυτοματοποιημένο τρόπο”, κατέληξε ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πηγή: athensmagazine.gr

Χωρίς δοκιμαστήρια τα καταστήματα μετά το Lockdown

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα συμβεί μόλις λήξει επιτέλους το lockdown του κορωνοϊού, με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι αυτή που θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα για το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, τα οποία θα είναι χωρίς δοκιμαστήρια.

Οι αγοραστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες μόλις ανοίξουν ξανά τα καταστήματα-συμπεριλαμβανομένου του να τους ζητηθεί να ψωνίζουν μόνοι τους ή να αγοράζουν νέα ρούχα χωρίς να τα δοκιμάζουν.

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά καθώς πολλές χώρες - όπως η Ιταλία και η Αυστρία, με πολλές ακόμη να ακολουθούν- ετοιμάζονται να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα ερώτημα που καίει πολλούς είναι πώς θα γίνονται πλέον οι αγορές σε πολυκαταστήματα.

Σε μια σειρά συστάσεων που εκπονήθηκαν πριν την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown στην Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών- όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ιταλίας - και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους, ενώ δείτε τι συμβαίνει με την υγεία του Μπόρις Τζόνσον.

καταστήματα κορωνοϊός

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό λιανικού εμπορίου, το British Retail Consortium, συμβουλεύει επίσης τα καταστήματα να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Αποφυγή της χρήσης μετρητών και εγκατάσταση σταθμών καθαρισμού

Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν. Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το επτασέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο Usdaw, κυκλοφόρησε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό υπήρξαν ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεπέρασαν τους 20.000. Ωστόσο,υπάρχουν ελπίδες πως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αναζωπύρωση της οικονομίας.

Τα καταστήματα ετοιμάζουν σχέδιο επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γίγαντας πολυκαταστημάτων John Lewis καταρτίζει ένα σχεδιάγραμμα για ένα σταδιακό πρόγραμμα επαναλειτουργίας, που αναμένεται να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της John Lewis Partnership, Άντριου Μέρφι είπε πως θα χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για την εφαρμογή και θα ξεκινήσει μόνο σε αυστηρή συνεργασία με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους.

Πηγή: iefimerida.gr