Κορωνοϊός: Στους 157 οι νεκροί στη Ελλάδα

Τι λένε οι πληροφορίες;

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Στους 157 οι νεκροί στη Ελλάδα

Στους 157 είναι οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες κατέληξε ένας ακόμα άνθρωπος. Διαβάστε παρακάτω τα όσα αναφέρονται. Πόσα είναι συνολικά τα κρούσματα στην χώρα;

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ κατέληξε 89χρονος άνδρας το βράδυ της Πέμπτης. Είχε διακομιστεί στις 6 Μαΐου από το νοσοκομείο 401.

Νωρίτερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.770, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Πάντως καμπανάκι "χτύπησε" ξανά και στην Κίνα, από όπου και ξεκίνησε ο ιός, αφού είχαμε νέα καραντίνα σε πόλη της χώρας. Δείτε εδώ τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες. Παίρνουν ξανά μέτρα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Οι αποκαλύψεις που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορωνοϊό που έχει "φέρει" τώρα 157 νεκρούς στην Ελλάδα

Με αφορμή την είδηση πως στην Γαλλία υπήρξε κρούσμα νωρίτερα από την ημέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο, δηλαδή στις 26 Φεβρουάριου, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχε κρούσμα νωρίτερα και στην Ελλάδα.

«Το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία».

Όσο για το πως μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα που ενδεχομένως να υπήρξε πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό.

«Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν; Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού», σημείωσε και αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συζητήσεις με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, προκειμένου να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης.

«Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», συμπλήρωσε.

Πηγή: iefimerida.gr