Σήμερα η παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την ΕΕ

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σήμερα η παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σήμερα 28/5 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate στις 09:30.

Στην παρουσίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 09:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10:30 θα παρουσιαστεί το ελληνικό πιστοποιητικό το οποίο υιοθετεί πλήρως τις οδηγίες που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε και σε ενωσιακό επίπεδο πλέον, απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ. Την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σταθερά.

Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.

O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.

το νοσοκομείο 37χρονος με αιματολογική διαταραχή μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

 Κορωνοϊός 1.517 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι

Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε το πρωί της Πέμπτης (27/05) ένας 37χρονος από την Κεφαλονιά, ο οποίος εμφάνισε αιματολογική διαταραχή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν από 10 ημέρες είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα προβλήματα της υγείας του σχετίζονται με τον εμβολιασμό του.

«Περιμένουμε τη γνωμάτευση των ειδικών για να δούμε τι ακριβώς συνέβη στον συμπατριώτη μας. Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι παρενέργεια από το εμβόλιο», δήλωσε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς κ. Χρήστος Παυλάτος, από όπου νοσηλευόταν αρχικά ο 37χρονος, πριν κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας αναφέρει πως μπορεί να εμβολιαστούν τα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία.