Τραγωδία Πάτρα: Στο μικροσκόπιο τα πορίσματα του θανάτου και των άλλων δύο παιδιών

«Τα ευρήματα είναι σωστά οπότε μπορούμε να επαναξιολογήσουμε»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Τραγωδία Πάτρα: Στο μικροσκόπιο τα πορίσματα του θανάτου και των άλλων δύο παιδιών

Μουδιασμένος όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας, μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όσον αφορά το θάνατο της Τζωρτζίνας. Μιλώντας στην εκπομπή στο MEGA Καλημέρα ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής που ασχολήθηκε από την πρώτη μέρα με την υπόθεση, σημείωσε πως στο μικροσκόπιο πλέον μπαίνουν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων των δύο άλλων παιδιών.

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Λέων για την υπόθεση της Πάτρας

«Λύθηκε ένα περιστατικό που ήταν σε εξέλιξη και στο οποίο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πάρα πολλές εξετάσεις, να έχουμε έναν πλούσιο ιατρικό φάκελο και μια μαρτυρία της μητέρας που μας έλεγε πάρα πολλά».

Όπως είπε ο ιατροδικαστής, πλέον θα εξεταστούν και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των άλλων δύο παιδιών. «Οι δύο πρώτες υποθέσεις έχουν μελετηθεί πλήρως από ιατροδικαστικής πλευράς. Δεν βρέθηκε κεταμίνη. Έχουμε όλα τα δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια σε συμπεράσματα και σε αυτούς τους θανάτους».

Ο κ. Λέων μίλησε για αστοχία στο πόρισμα της νεκροτομής του πρώτου θανάτου, ωστόσο υπογράμμισε πως τα ιατροδικαστικά ευρήματα είναι σωστά οπότε μπορούν να επαναξιολογηθούν. «Έγκλημα με παθολογικά αίτια δεν μπορεί να υπάρχει. Η αστοχία ήταν στην εκτίμηση κυρίως της πρώτης νεκροτομής. Το ευτύχημα είναι ότι τα ευρήματα είναι σωστά οπότε μπορούμε να επαναξιολογήσουμε».

Όπως είπε, η επιτροπή που μελετά τους δύο θανάτους θα δώσει τις επόμενες μέρες ένα ασφαλές πόρισμα «που δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί.

«Η πλήρης εικόνα του τρίτου θανάτου, που με μια ομολογία της μητέρας θα μας δώσει την όλη εικόνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να έχουμε επιδράσεις όχι μόνο ενός εξωγενούς παράγοντα αλλά και άλλων που ήταν ανεπιτυχείς. Όμως η κεταμίνη είναι η ουσία, ο εξωγενής παράγοντας, που προκάλεσε τον θάνατο.»

Η επίσημη ανακοίνωση του Λύτρα για την παραίτηση από την υπεράσπιση της Ρούλας

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 31/1 έγινε γνωστό από την εκπομπή Happy Day, πως ο δικηγόρος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και θα μιλήσει στον ανακριτή, Απόστολος Λύτρας, αφήνει την κατηγορούμενη και αποσύρεται από τη δική της υπεράσπιση, μην κάνοντας σαφές αν θα αποσυρθεί και από δικηγόρος του πατέρα.

«Ανέλαβα την νομική εκπροσώπηση αμφοτέρων των γονέων, με σκοπό και εντολή από την οικογένεια να βοηθήσω τόσο τους ίδιους όσο και τις Αρχές στο στάδιο διερεύνησης των θανάτων των τριών παιδιών και να τους παρέχω στο πλαίσιο αυτό νομικές υπηρεσίες. Δεν θα αναλάβω, όπως έχω ήδη ενημερώσει τους γονείς, την υπεράσπιση της μητέρας σε βάρος της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης από συνήγορο.

Ο δε σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας είναι όχι μόνον δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου αλλά και δείγμα νομικού πολιτισμού.

Απόστολος Λύτρας».