Κορωνοϊός: Πως θα κάνουμε Πάσχα - Ποια μέτρα αλλάζουν

Οι ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Πως θα κάνουμε Πάσχα - Ποια μέτρα αλλάζουν

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης. (Δείτε εδώ τα μέτρα που θα ισχύουν για καταστήματα και τράπεζες)

Η Ελλάδα μπαίνει στη νέα φάση της πανδημίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα των ανεμβολιαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με την προσέλευση των ατόμων ηλικίας 60χρονων και άνω για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, ο υπουργός ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Που θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Από την 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρεωτικότητα θα διατηρηθεί, ενώ για άλλους κλειστούς χώρους υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις.

Οι χώροι όπου η χρήση μάσκας έχει "κλειδώσει" είναι οι υγειονομικές δομές, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα δώσει χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε η χρήση της θα είναι υποχρεωτική και η χρήση της δεν θα ανασταλεί για πολύ καιρό ακόμη. Πολύ πιθανή θεωρείται επίσης η διατήρηση της μάσκας στα σουπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο και από τους πελάτες. Για τα δε κομμωτήρια, εξετάζεται η μάσκα να φοριέται μόνο από τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στους χώρους εργασίας, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες θα είναι οι συστάσεις και η χρήση μάσκας. Ενδεχομένως να αποτελεί απόφαση της κάθε επιχείρησης. Άλλωστε και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των θανάτων και των επαναμολύνσεων.

Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού μετά το καλοκαίρι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη χαλάρωση. Στην κατεύθυνση αυτή η διενέργεια υποχρεωτικού rapid test θεωρείται πως θα παραμείνει για τους υγειονομικούς, μια φορά την εβδομάδα.Υπενθυμίζεται πως από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε μέρη με συνωστισμό, συνίσταται να φοράμε ακόμη μάσκα, στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας.

Κεντρική φωτογραφία: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)