Σεισμός Τουρκία: Αποθέωσαν την ελληνική αποστολή διασωστών - Το συγκινητικό βίντεο

«Ήταν συγκλονιστικές οι στιγμές»

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης της ΕΜΑΚ , που προσπάθησαν να σώσουν όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από τον φονικό σεισμό της Τουρκίας (δείτε εδώ μερικές από αυτές τις στιγμές) πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Η ανάρτηση για τους διασώστες της ΕΜΑΚ που βρισκόταν στον σεισμό της Τουρκίας

Σύμφωνα με όσα είπε, ο διευθυντής Επιχειρήσεων της ΕΟΔ, Αλέξανδρος Λιάμος, η ομάδα των Ελλήνων διασωστών που επιχειρούσε στην περιοχή των φονικών σεισμών της Τουρκίας για να σώσει ανθρώπινες ζωές, αναμένεται να φτάσει το βράδυ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι εθελοντές διασώστες βρίσκονται αυτήν την ώρα στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος κόσμου τους υποδέχθηκε σαν ήρωες και ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις τους αντίκρισε.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το βίντεο που δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook η ΕΟΔ και αποτυπώνει τις στιγμές που βίωσαν οι εθελοντές το πρωί της Τετάρτης. «Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που τα σύνορα παύουν να χωρίζουν τους ανθρώπους», γράφουν στη λεζάντα οι διασώστες.

«Οι άνθρωποί μας συνάντησαν εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης απο Τούρκους πολίτες για το έργο που προσφέραμε στη χώρα. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, όμως ξεπεράσαμε ακόμα και τις δυνατότητες μας», αναφέρει ο κ. Λιάμος.

«Βρεθήκαμε για 4 μέρες στο πεδίο και ελέγξαμε 13 πολυώροφα κτίρια. Εμείς επιχειρήσαμε αποκλειστικά για εντοπισμό επιζώντων σε αυτά. Ο χρόνος ήταν πολύ πιεστικός καθώς έπρεπε να βρίσκουμε ενδείξης ζωής. Ήταν συγκλονιστικές οι στιγμές που έζησε η ομάδα. Στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων όσων βρέθηκαν εκεί», σημειώνει.

Βρέθηκαν νεκροί οι δύο Έλληνες που αναζητούνταν στην Τουρκία

Ο καταστροφικός σεισμός, που χτύπησε την Τουρκία έχει αφαιρέσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι όσο περνάνε οι ημέρες και οι ώρες αυξάνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που κυκλοφορούν λέγεται, πως αγνοούνται στην περιοχή της Αντιόχειας δύο Έλληνες, καθώς ένα ζευγάρι έμεινε σε μία από τις πολυκατοικίες, που γκρεμίστηκαν.

Η ΕΜΑΚ βρίσκεται στα επίμαχα σημεία και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρουν το ζευγάρι, ωστόσο μέσα από το ρεπορτάζ του Live news την Παρασκευή 10/2 έγινε γνωστό, πως με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ούτε και με τις έρευνες εντοπίστηκε κάποιο σημάδι ζωής.

Δείτε επίσης: Σεισμός Τουρκία: Ανατριχιαστικό! Η στιγμή που ο Κωστίδης βλέπει νεκρό άνθρωπο μπροστά στα μάτια του

Οι δύο σύζυγοι εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από το κρεβάτι, στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Στην αρχή οι αρχές επέδειξαν στον γαμπρό το δαχτυλίδι του άνδρα και δεν το αναγνώρισε, ενώ στη συνέχεια τον ανέσυραν από τα συντρίμμια. Τότε, τον αναγνώρισε

Δυστυχώς η τελευταία ενημέρωση, που κυκλοφορεί αναφέρει, πως το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό και συγκεκριμένα οι αρχές τους εντόπισε αγκαλιά κάτω από το κρεβάτι, ενώ στη συνέχεια ο γιος τους αναγνώρισε τα το δαχτυλίδι τους, που του παραδόθηκε.