Γονείς & απώλεια: Έτσι θα διαχειριστείς το πένθος διατηρώντας την ψυχική σου υγεία

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Έχασες πρόσφατα τους γονείς σου και από τότε δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην σκέφτεσαι το θάνατο;. Συνέχεια φοβάσαι ότι κάτι κακό θα συμβεί σε εσένα ή σε κάποιον από την οικογένειά σου και έτσι δεν μπορείς να χαρείς τίποτα από τη ζωή σου;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει τα πάντα για τη διαχείριση του πένθους μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

Γονείς & απώλεια: Πώς να διαχειριστείς το πένθος & να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία

Η απώλεια των γονιών είναι για τους περισσότερους ανθρώπους ένα ιδιαίτερα επώδυνο γεγονός, ενώ το πένθος που βιώνουμε στη συνέχεια είναι μια μεταβατική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.

λυπημένη κοπέλα κλαίει
Pexels

Η άρνηση, η αμηχανία, ο θυμός, οι ενοχές, η θλίψη, η απογοήτευση αλλά και η συμφιλίωση τελικά με την απώλεια είναι κάποια από αυτά τα συναισθήματα. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι βιώνουν με το θάνατο των γονιών τους ένα μεγάλο σοκ, κάτι που μπορεί να επιφέρει διάφορες συνέπειες.

Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σκέψεις ότι η αρρώστια και ο θάνατος είναι πράγματα που «εύκολα» μπορεί να μας συμβούν. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ευάλωτοι και να έχουμε φοβίες ότι μπορεί να συμβεί πάλι σε κάποιο κοντινό φιλικό ή συγγενικό μας πρόσωπο, ακόμη και σε εμάς τους ίδιους. Αυτό μπορεί να μας προκαλέσει ένα γενικότερο άγχος και στεναχώρια στην καθημερινή μας ζωή.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ άδικο να μην μπορείς να ευχαριστηθείς τη ζωή σου. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να διαχειριστείς καλύτερα τις αρνητικές σκέψεις σου που σχετίζονται πλέον με το θάνατο. Σε περίπτωση που μόνη σου δεν μπορείς να το κάνεις, θα ήταν ωφέλιμο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.