Πεντανόστιμο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά!

Πεντανόστιμο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά!

Όποιος ισχυρίζεται ότι τα νηστίσιμα γλυκά δεν είναι νόστιμα, κάνει μέγα λάθος. Απόδειξη; Αυτό το λαχταριστό κέικ!


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15΄ ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 45΄ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 10΄


ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
150 γρ. δάκρυα σοκολάτας μπίτερ
150 γρ. ταχίνι
180ml χυμό μανταρινιού, φρέσκο
Ξύσμα από 1 μανταρίνι, ακέρωτο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. αλεύρι μαλακό
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), σε μικρά κομμάτια
150ml νερό
30ml μπράντι


ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερµάνετε το φούρνου στους 170 °C, στον αέρα.


Φτιάξτε το κέικ. Ρίξτε σε ένα µεγάλο µπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη και το χυµό µανταρινιού και ανακατέψτε τα µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να οµογενοποιήσετε. Παράλληλα, προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και το µπέικιν πάουντερ. Ενσωµατώστε στο µείγµα το ξύσµα µανταρινιού, τα δάκρυα σοκολάτας και το αλάτι και συνεχίστε το ανακάτεµα µέχρι να έχετε έναν πλήρως οµογενοποιηµένο χυλό.


Ψήστε το κέικ. Στρώστε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος µια µακρόστενη φόρµα για κέικ. Αδειάστε µέσα το µείγµα του κέικ και ψήστε το στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 45΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10΄.


Φτιάξτε το γλάσο σοκολάτας. Κόψτε µε ένα µαχαίρι τη σοκολάτα σε µικρά κοµµάτια. Ρίξτε σε µια µικρή κατσαρόλα το νερό και αφήστε το σε δυνατή φωτιά µέχρι να ζεσταθεί. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε µέσα τα κοµµάτια της σοκολάτας, αφήστε για 1΄ και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Προσθέστε το µπράντι και ανακατέψτε ξανά να ενσωµατωθεί.


Μεταφέρετε το κέικ σε µια πιατέλα και καλύψτε το µε το γλάσο µε τη βοήθεια ενός κουταλιού. Θρυµµατίστε τα καρύδια στο µούλτι χωρίς όµως να γίνουν σκόνη. Πασπαλίστε το κέικ µε τα καρύδια, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.


Tip:Μπορείτε να αλείψετε πρώτα την επιφάνεια του κέικ με μαρμελάδα μανταρίνι και μετά να το επικαλύψετε με το γλάσο.