Σιροπιαστό τσουρέκι με σοκολάτα από τα χεράκια του Γιώργου Τσούλη

Σιροπιαστό τσουρέκι με σοκολάτα από τα χεράκια του Γιώργου Τσούλη
#tsoulotip: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στην ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3κ.γ. ξερή μαγιά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4κ.γ. μαστίχα
1/4κ.γ. μαχλέπι
3 μεγάλα αυγά
120ml. γάλα
3/4κ.γ. αλάτι
150γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους

2 κρόκους αριωμένους σε λίγο νερό

Υλικά για το σιρόπι:
100ml. νερό
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γκανάζ:
200ml. κρέμα γάλακτος

200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ



1 Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.

2 Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα στο multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.

3 Έπειτα τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα άλλα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.

4 Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.

5 Έπειτα κάνουμε τις λωρίδες πλεξούδα και όπως είναι το τσουρέκι το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.

6 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε τα τσουρέκια για 20-30 λεπτά.

7 Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

8 Μόλις ετοιμαστούν τα τσουρέκια περιχύνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω.

9 Τέλος λιώνουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με τη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν λιώσει η σοκολάτα τη ρίχνουμε παντού πάνω από τα τσουρέκια και σερβίρουμε.


Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr: