Υπέροχη συνταγή για μπουγάτσα από τα χεράκια του Γιώργου Τσούλη

Υπέροχη συνταγή για μπουγάτσα από τα χεράκια του Γιώργου Τσούλη
#tsoulotip: Για να μη ξεραθούν τα φύλλα κρούστας καλό θα ήταν να τα σκεπάσουμε με μια νωπή πετσέτα για όση ώρα φτιάχνουμε τις μπουγάτσες.

ΥΛΙΚΑ

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κρόκο σε θερμοκρασία δωματίου

50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

360ml. γάλα

40γρ. σιμιγδάλι ψιλό

120γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια και έξτρα 120γρ. λιωμένο για το άλειμμα

2κ.σ. χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1/2κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

4-6 φύλλα κρούστας

Για το σερβίρισμα:

Άχνη ζάχαρη

Κανέλα τριμμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ



1 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός, τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρίσει ελαφρώς το μείγμα και να ασπρίσουν τα αυγά, για περίπου 4 λεπτά.

2 Αδειάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.Μόλις πάρει το γάλα μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

3 Επαναφέρουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 3 λεπτά.Σιγά-σιγά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε στο πολύ χαμηλό τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας με το σύρμα.

4 Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ.Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο ώστε να κρυώσει τελείως.

5 Προθερμαίνουμε το φούρνος στους 180 βαθμούς στον αέρα.

6 Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το τοποθετούμε έτσι ώστε η μικρή του πλευρά να είναι μπροστά μας.Αλείφουμε την επιφάνεια του με λίγο λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου.

7 Παίρνουμε 3κ.σ. γεμάτες από την κρέμα και τις τοποθετούμε στην κάτω πλευρά του φύλλου. Με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα σε ορθογώνιο σχήμα ώστε να καλύψει σχεδόν όλη την κάτω πλευρά του φύλλου.

8 Διπλώνουμε τις 2 πλευρές του φύλλου προς τα μέσα ώστε να ενωθούν οι άκρες τους και τις βουτυρώνουμε.

9 Γυρίζουμε την κάτω πλευρά του φύλλου με τη γέμιση προς τα μέσα και τη βουτυρώνουμε

10 Τέλος γυρίζουμε την πάνω πλευρά του φύλλου προς τα μέσα ώστε να καλύψει τη κάτω πλευρά και τη βουτυρώνουμε.Το σχήμα της μπουγάτσας πρέπει να μοιάζει με φάκελο.

11 Τοποθετούμε τη μπουγάτσα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί του φούρνου και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.

12 Αλείφουμε την κάθε μπουγάτσα με το βούτυρο που έμεινε και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

13. Μόλις ψηθούν, αφήνουμε τις μπουγάτσες να κρυώσουν για 20 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.


giorgostsoulis.com


Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr: