Γονείς προσοχή! Αυτές είναι οι 3+1 φράσεις που δεν πρέπει να ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά σας!

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Γονείς προσοχή! Αυτές είναι οι 3+1 φράσεις που δεν πρέπει να ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά σας!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους τους γονείς! Αυτές είναι οι 3+1 φράσεις που με τίποτα δεν πρέπει να ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά σας!

Κάτι οι ρυθμοί της καθημερινότητας, κάτι το γεγονός πως κάποια πράγματα τα θεωρούμε αυτονόητα, καταλήγουμε στο σημείο να ξεχνάμε να μιλάμε στα παιδιά μας όπως πρέπει ή αλλιώς να τα ενθαρρύνουμε καθημερινά. Μπορεί να το θεωρείτε δεδομένο, όμως στο παιδικό μυαλουδάκι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Καταγράψαμε και παρουσιάζουμε σε εσάς τις φράσεις εκείνες που είναι σημαντικό να λέμε συνέχεια, ακούραστα, στα παιδιά μας. Διαβάστε τις ξανά και ξανά, βάλτε τις στην καθημερινή επικοινωνία σας μαζί του και δείτε το να αλλάζει συμπεριφορά μέρα με τη μέρα.

Να σας θυμίσουμε ότι σας έχουμε βρει και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν κι αυτά λάτρεις των εξωσχολικών βιβλίων!

«Σε αγαπώ σαν τη ζωή μου!»
Μπορεί να φαντάζει αυτονόητο ως πραγματικότητα, όμως είναι ό,τι καλύτερο να το εκφράζετε και με λόγια στο παιδί. Οι πράξεις στις μικρές ηλικίες δεν αρκούν. Είναι δεδομένο ότι θα νιώσει υπέροχα και φυσικά δεν πρόκειται να βαρεθεί να ακούει τη συγκεκριμένη φράση. Εχετε αλήθεια βαρεθεί να ακούτε εσείς κάτι αντίστοιχο από το στόμα των αγαπημένων σας προσώπων; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

«Πώς μπορώ να βοηθήσω;»
Φυσικά και το παιδί γνωρίζει ότι το πρώτο σας μέλημα είναι η δική του ευτυχία, όμως είναι καλύτερα πού και πού να δείχνετε μια παραπάνω προθυμία να κάνετε πράγματα για εκείνο. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε περιπτώσεις που είναι κακοδιάθετο ή σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει καλύτερο για το παιδί από το να επιβεβαιώνει συνεχώς πως σας έχει στο πλευρό του, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

«Αν θέλεις να μιλήσεις, είμαι εδώ»
Υπάρχει περίπτωση να βλέπετε το παιδί σας προβληματισμένο, σχεδόν «σκασμένο», όμως να μη θέλει να μοιραστεί μαζί σας αυτό που του προκαλεί την κακή διάθεση. Μην το πιέσετε να σας μιλήσει εκείνη τη στιγμή, απλά δώστε του το ελεύθερο να το κάνει όταν νιώσει έτοιμο. Ακόμα και αν τελικά επιλέξει να το κρατήσει μέσα του, το σίγουρο είναι ότι θα έχει εκτιμήσει δεόντως την προθυμία σας και τη διακριτική σας στάση. Και ίσως στο μέλλον να τρέξει μόνο του στο μέρος σας για να μοιραστεί τον οποιονδήποτε προβληματισμό του.

«Μη σταματάς την προσπάθεια»
Νομοτελειακά θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα «λυγίσει», θα χάσει το κουράγιο του, θα κουραστεί, θα νιώσει αδικημένο και θα σκεφτεί να σταματήσει την προσπάθεια για κάτι που θέλει πολύ να πετύχει. Εκεί λοιπόν πρέπει να έρθετε εσείς να το στηρίξετε με λόγια και έργα να βρει τη δύναμη να συνεχίσει μέχρι τέλους. Αρχικά είναι καλό να του δείξετε πως δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου αν δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και επίσης... πως είναι σημαντικό να μη σταματήσει να προσπαθεί.

Οι φράσεις που ΔEN πρέπει να του λέτε:

«Εχω δουλειά τώρα. Παράτα με»: Τα παιδιά αποτελούν πάντα την προτεραιότητά μας.

«Μη με πρήζεις. Εχω τα δικά μου»: Ακούστε το ξανά και ξανά. Και όσες φορές χρειαστεί.

«Ανοιξε την τηλεόραση μέχρι να πάμε βόλτα»... Μη του προσφέρετε την εύκολη λύση. Δώστε του παραπάνω ερεθίσματα.

«Περίμενα περισσότερα από εσένα»: Μην ασκείτε πίεση στο παιδί σας. Δώστε του να καταλάβει πως είστε περήφανοι γι’ αυτό, σε όλα.


ΠΗΓΗ: TV 24