Social media & cyber bullying στην εφηβεία: Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά; Ο ειδικός μας συμβουλεύει!

Δες τι λέει ο ψυχολόγος μας

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η χρήση του διαδικτύου αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότεροι έφηβοι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Τι συμβαίνει όμως όταν παρενοχλούνται από άλλους χρήστες ή ακόμη και τους ίδιους του συμμαθητές τους μέσα από τα social media και δεν μπορούν να αντιδράσουν; Πως μπορούν να παρέμβουν εκεί οι γονείς; (δες και πως να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους)

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, Ψυχολόγο MSc, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες συμβουλές του πάνω στο θέμα.

Social media & cyber bullying: Οδηγίες για γονείς και παιδιά από τον ειδικό!

Καταρχάς είναι σημαντικό τα παιδιά να εμπιστεύονται τους γονείς για τη δυσκολία που βιώνουν. Αυτό δεν είναι αυτονόητο καθώς πολλοί έφηβοι δεν μιλούν για τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς τους. Γι' αυτό το λόγο και πρέπει οι γονείς να αναπτύξουν μια καλή σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους προκειμένου και εκείνα με τη σειρά τους να τους απευθύνονται όταν αισθάνονται την ανάγκη. Συνήθως το πρόβλημα αυτό ξεκινά με το facebook και είναι συχνό στην εποχή μας, ενώ η παρενόχληση προέρχεται κατά βάση από τους ίδιους τους συμμαθητές των παιδιών και όχι από αγνώστους.

teenager_bullying
Unsplash

Δυστυχώς, κάποιοι χρησιμοποιούν το facebook όχι ως ένα μέσω διασκέδασης και επικοινωνίας αλλά για να «εισβάλλουν» στη ζωή των άλλων και να ξεσπάσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός που ενδεχομένως έχουν. Σε αυτή τη φάση οι γονείς μπορούν να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους νιώθουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα καθώς αισθάνονται ενοχλημένα και σοκαρισμένα, με τα σχόλια που δέχονται.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση που βιώνουν είναι απαραίτητο όχι μόνο να τα στηρίξετε αλλά παράλληλα να τα μάθετε πώς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Αυτό το πρόβλημα που βιώνουν είναι μια «ευκαιρία» για να αναπτύξουν άμυνες και τρόπους αντίδρασης και προστασίας. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η ενόχληση και δεν μπορούν να το σταματήσουν τότε θα πρέπει τότε να μιλήσετε με έναν καθηγητή ή το διευθυντή του σχολείου ώστε να βάλουν όρια στο συγκεκριμένο μαθητή.