"H ζωή ως ανύπαντρη μαμά έναν χρόνο μετά: Αυτά είναι τα 10 πράγματα που θα ήθελα να ήξερα από την αρχή"

Σημαντικές αλήθειες μέσα από την εμπειρία μου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Πώς είναι αλήθεια η ζωή μιας ανύπαντρης μαμάς και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Ποιες οι σκέψεις και οι προβληματισμοί της με ένα μικρό παιδί ενός έτος στην αγκαλιά της; Όταν συνάντησα τη Μαρία μου γεννήθηκαν όλες αυτές οι απορίες στο μυαλό και θέλησα να πάρω όλες τις απαντήσεις. Κι εκείνη με πάσα ειλικρίνεια μού είπε ποια είναι τα 10 πράγματα που θα ήθελε να ήξερε από την αρχή...

10 πράγματα που μια ανύπαντρη μαμά σκέφτεται

"Όταν ξεκίνησε η ζωή μου ως ανύπαντρη μητέρα πριν από έναν χρόνο, το μέλλον με τρόμαξε. Αλλά το έκανα. Και αυτή είναι μια περίληψη των όσων έμαθα", λέει η Μαρία. "Η κόρη μου είναι τώρα ενός έτους. Μαζί, περάσαμε τη νεογέννητη φάση της και κάπως έτσι, 365 μέρες μετά, είναι ένα μικρό κορίτσι. Από εδώ και πέρα, η ηλικία της δεν θα μετριέται πλέον σε εβδομάδες ή μήνες, αλλά σε χρόνια.

Μπορεί να περπατήσει, να πει "μαμά" και να νευριάζει αν το πιάτο της είναι άδειο. Μπορεί να ανέβει τις σκάλες πιο γρήγορα και της αρέσει να παρακολουθεί παιδικά στην τηλεόραση... Όταν έγινα ανύπαντρη μητέρα οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης μου, το μέλλον με τρόμαξε. Δεν είχα ιδέα πώς θα τα κατάφερνα. Κι όμως το έκανα", ολοκληρώνει εκείνη.

Ο πρώτος χρόνος της ζωής ως ανύπαντρη μητέρα είναι διαφορετικός για τον καθένα μας, αλλά αργά ή γρήγορα όλοι βρισκόμαστε στις ίδιες καταστάσεις και πρέπει να βρούμε λύσεις για να τις αντιμετωπίσουμε. Έτσι, αν βρεθείς ποτέ στην ίδια κατάσταση με τη Μαρία, παρακάτω είναι 11 σοφά πράγματα από την πρόσφατη εμπειρία της.

Δείτε επίσης: Η γκρίνια του παιδιού: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Αποδέξου όλη τη βοήθεια που σσου προσφέρεται

Είναι αδύνατο να τα κάνεις όλα μόνη σου. Αν προσπαθήσεις, θα καταλήξεις σίγουρα δυστυχισμένη, εσύ και το παιδί σου. Αποδέξου, λοιπόν, τη βοήθεια οποιουδήποτε σου την προσφέρει, είτε είναι ο γείτονας που θέλει να σου βγάλει τα σκουπίδια είτε μια φίλη που θα μείνει με το παιδί σου για να πας στον οδοντίατρο! Μην είσαι πολύ περήφανη.

Αγνόησε αυτούς που μιλούν χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα

"Α, είναι μάλλον ανύπαντρη μάνα, δεν έχει άντρα στο σπίτι", είναι μια συνηθισμένη φράση που θα ακούς και θα πρέπει απλά να αντιδράς με ένα νεύμα και ένα χαμόγελο. Μην νευριάζεις και μην τα βάζεις με τον εαυτό σου που βρέθηκες στη θέση αυτό. Μόνο κακό σού κάνει αυτό.

Μια οθόνη θα σε σώσει

"Δεν θα αφήσω ποτέ τα παιδιά μου να έχουν iPad», είπα κάποτε στον εαυτό μου, προτού χρειαστώ απεγνωσμένα πέντε λεπτά για να αδειάσω το πλυντήριο πιάτων, να φτιάξω ένα φλιτζάνι καφέ ή να κάνω ένα μπάνιο με ησυχία, χωρίς να έχω διαρκώς το άγχος του μωρού να με κυνηγάει!

Θα σου λείψει το μοίρασμα

Φυσικά, είναι δύσκολο να μην έχεις κάποιον να σε βοηθήσει όταν το μωρό κλαίει επειδή βγάζει δόντια ή νευριάζει ή πονάει η κοιλίτσα του. Αυτό που δεν ήξερα είναι πόσο δύσκολο είναι να μην έχεις κάποιον να μοιραστείς στιγμές χαράς και σημαντικά γεγονότα. Να μην υπάρχει κανένας δίπλα σου στο τέλος της μέρας που χαλαρώνεις στον καναπέ για να του πεις ότι σήμερα η μικρή είπε για πρώτη φορά "μαμά" ή μπόρεσε να πιει μόνη της νερό!

Ανύπαντρη μαμά δεν σημαίνει... ερημίτισσα!

Το να είσαι ο μόνος γονιός δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορείς να πας μαζί με το μικρό σου σε πάρτι, σε εστιατόριο με τη φίλη σου για φαγητό, σε ένα μπαράκι για ποτό, σινεμά... Απλώς χρειάζεσαι λίγη οργάνωση και εξάσκηση.

Βεβαιώσου ότι έχεις πάντα μαζί σου πάνες, επιπλέον ρούχα, μαντιλάκια, σνακ, γάλα και παιχνίδια και συνήθισε το παιδί σου να κοιμάται εν κινήσει. Θα εκπλαγείς με το πόσο κοινωνικά τα κάνει όλο αυτό, ενώ οι φίλοι σου θα χαρούν απεριόριστα με την παρέα.

Δείτε επίσης: Τι φοβούνται τα παιδιά και πως να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν!

Να είσαι επιλεκτική στα ραντεβού χωρίς παιδιά

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θέλεις να βγεις μόνη σου, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Καλέσματα "χωρίς παιδιά" είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν, ωστόσο, επειδή οι ώρες που θα περάσεις μακριά από το παιδί σου είναι πολύτιμες, καλό θα ήταν να μην τις σπαταλάς σε κάτι δεν αξίζει τον χρόνο σου. Όταν πρόκειται για ραντεβού, είναι δικαίωμά σου να είσαι επιλεκτική. Ομοίως, πρέπει να μάθεις να λες "όχι" σε πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις - τελικά δεν ωφελεί κανέναν.

Δεν σταματάνε οι γνωριμίες

Όταν χώρισα με τον σύντροφό μου, νόμιζα ότι ήμουν καταδικασμένη σε μια ζωή μοναξιάς. Στην πορεία ανακάλυψα ότι τα πράγματα είναι λιγότερο τραγικά από όσο τα έβλεπα. Το μόνο που θα πως εδώ -και πολύ βασικό- είναι να είσαι από την αρχή ειλικρινής με μια νέα γνωριμία σχετικά με τις συνθήκες στη ζωή σου.

Κάνε ό,τι μπορείς για να μην αρρωστήσεις

Φαντάσου την σκηνή: Έχεις γαστρεντερίτιδα και προσπαθείς να φροντίσεις και το μωρό σου. Δύσκολο, αφού εκείνο θέλει την προσοχή σου διαρκώς και έχει πολλές απαιτήσεις. Οπότε προστάτεψε τον εαυτό σου παίρνοντας βιταμίνες, πίνοντας χυμούς και αποφεύγοντας τους άσκοπους συνωστισμούς.

Άλλες μαμάδες σαν κι εσένα θα είναι οι καλύτερες φίλες σου

Πριν αποκτήσω την κόρη μου, ανήκα σταθερά σε παρέες χωρίς μαμάδες. Και έκανα λάθος. Χρειάζεσαι φίλες που είναι μαμάδες. Δεν λέω ότι πρέπει να αντικαταστήσεις τους παλιούς σου φίλους, αλλά με άτομα στην ίδια φάση μ' εσένα δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός, αφού βιώνετε την ίδια κατάσταση την ίδια στιγμή. Θα σε βοηθήσουν με συμβουλές ή θα σου δείξουν τον δρόμο σε κάποιο πρόβλημα σχετικά με το παιδί, αφού έχουν εμπειρία.

Οι άνθρωποι μπορεί να σε εκπλήξουν (θετικά)

Τις λίγες φορές που είπα σε κάποιον άγνωστο ότι είμαι ανύπαντρη μαμά, εντυπωσιάστηκα από την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία με την οποία μου φέρθηκε. Συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι νόμιζα, και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι.