Απιστία: Τελικά φταίνε τα γονίδιά σου;

Υπάρχει γενετική προδιάθεση;

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η απιστία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί γυναίκες και άνδρες εδώ και αιώνες. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι άπιστος είναι πολλοί και διαφορετικοί και έχουν να κάνουν με: ψυχολογικούς, κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή που έχει προκύψει από διάφορες έρευνες και μελέτες είναι η εκδοχή να υπάρχει γενετική προδιάθεση στην απιστία. Αλλά πόσο βάσιμος είναι αυτός ο ισχυρισμός; Παρακάτω εξηγείται όλη η θεωρία πάνω σε αυτό το θέμα σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. (δες και για το φλερτ στο διαδίκτυο, τι πρέπει να προσέξεις & τι να αποφύγεις)

Απιστία: Τελικά φταίνε τα γονίδιά σου;

Οι επιστήμονες έχοντας μελετήσει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν διαπιστώσει ότι τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και συμπεριφορών, από την προσωπικότητα μέχρι τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Σε σχέση με την απιστία, η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με τη ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και σε ένα από τα πιο συζητημένα γονίδια είναι το DRD4, το οποίο κωδικοποιεί τον υποδοχέα της ντοπαμίνης.

ζευγάρι πάνω στο κρεβάτι
Unsplash

Ειδικότερα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές αυτού του γονιδίου μπορεί να σχετίζονται με τάσεις για αναζήτηση νέων εμπειριών συμπεριλαμβανομένων της διαρκής αναζήτησης σεξουαλικού συντρόφου. Μάλιστα, άτομα με συγκεκριμένες παραλλαγές του γονιδίου DRD4 φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε απιστία.

Παρ' όλα αυτά, η γενετική προδιάθεση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα απιστίας. Η ψυχολογία του ατόμου, οι προηγούμενες εμπειρίες, η ποιότητα της σχέσης και οι κοινωνικοί κανόνες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, οι πολιτισμικές διαφορές έχουν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά. Σε ορισμένες κουλτούρες, η απιστία είναι περισσότερο ανεκτή ή ακόμα και αναμενόμενη, ενώ σε άλλες καταδικάζεται αυστηρά. Αυτό δείχνει ότι οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις βιολογικές τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη μιας γενετικής προδιάθεσης δεν καθορίζει απόλυτα τη συμπεριφορά. Τα γονίδια μπορεί να επηρεάζουν τις τάσεις και τις προτιμήσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις και οι πράξεις διαμορφώνονται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και προσωπικών παραγόντων. Έτσι, η αναγνώριση της πολυπλοκότητας αυτής της αλληλεπίδρασης μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την απιστία.