Πώς ρίχνουμε τον πυρετό στα παιδιά;

Μην σας πιάνει πανικός!

Πώς ρίχνουμε τον πυρετό στα παιδιά;

Ο πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό.

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός υγιούς παιδιού είναι μεταξύ 36,5 - 37,8 βαθμούς Κελσίου. Διαβάστε παρακάτω...

Ωστόσο ο πυρετός δεν είναι εχθρός του οργανισμού αλλά η αντίδρασή του σε έναν εισβολέα (μικρόβιο ή ιό) ο οποίος δεν μπορεί να επιζήσει και να πολλαπλασιαστεί σε υψηλή θερμοκρασία.

Ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία του ο οργανισμός προσπαθεί να τον καταπολεμήσει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί όταν το παιδί κάνει πυρετό.

Πυρετός και δέκατα

Δέκατα ονομάζουμε την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,8 σε μέτρηση από τη μασχάλη και συχνά οφείλονται σε κάποια ασθένεια. Πολλές φορές όμως αν θερμομετρήσουμε το παιδί μόλις ξυπνήσει, αφού έχει φάει ή την ώρα που παίζει έντονα η θερμοκρασία του θα είναι υψηλότερη. Αν ο πυρετός είναι πάνω από 38, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο και αν μας το συστήσει να χορηγήσουμε αντιπυρετικό.

Πώς αντιμετωπίζουμε πρακτικά τον πυρετό

1. Γδύνουμε το παιδί αν είναι βαριά ντυμένο και το αφήνουμε με ελαφριά ρούχα.

2. Δίνουμε στο παιδί μικρές γουλιές από δροσερά υγρά. Ο ψηλός πυρετός προκαλεί απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση κυρίως στα μικρά παιδιά.

3. Όταν το παιδί έχει πολύ ψηλό πυρετό, εκτός από τα αντιπυρετικά μπορούμε να του κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο (αφήστε το τουλάχιστον 10- 15 λεπτά). Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ρίγος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος όπως και η χρήση οινοπνεύματος για εντριβές αφού μπορεί να είναι τοξικό.

4. Μια εναλλακτική λύση είναι να βρέξουμε μικρές πετσέτες με χλιαρό νερό και να του κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπο, τις οποίες θα ανανεώνουμε όταν η πετσέτα ζεσταθεί.

5. Τέλος, μπορούμε να βρέξουμε βαμβάκια με δροσερό νερό και να τα βάλουμε στις κλειδώσεις (αγκώνες και γόνατα), διπλώνοντας τα μέλη ώστε να παραμείνουν οι κομπρέσες στη θέση τους.

Πότε χορηγούμε αντιπυρετικό

Καθώς ο πυρετός είναι σύμμαχος του οργανισμού στη μάχη κατά των ιών, εφόσον το παιδί δεν έχει πολύ ψηλό πυρετό και η διάθεσή του είναι καλή, δεν χρειάζεται να δώσουμε αντιπυρετικό. Εάν χρειαστεί, τα συνηθέστερα αντιπυρετικά είναι η παρακεταμόλη, η ηβηπρουφένη και το μεφενικό οξύ. Για την ακριβή δοσολογία θα πρέπει να έχουμε πάρει οδηγίες από τον παιδίατρο, οι οποίες θα ανανεώνονται ανάλογα με τις αλλαγές στο σωματικό βάρος του παιδιού. Θυμηθείτε πως η ασπιρίνη απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 12 χρονών γιατί μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες.

Μπαμπάς ανακάλυψε το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά του και έγινε viral!

Μήπως γκρινιάζουν κι εσένα τα παιδιά σου διαρκώς και αρνούνται πεισματικά να φάνε ό,τι μαγειρέψεις εκτός αν αυτό είναι τοστ;

Αν ναι, τότε θα πρέπει σίγουρα να ακολουθήσεις τη συμβουλή του παρακάτω πανέξυπνου μπαμπά!

Όπως αποκάλυψε ο εν λόγω πατέρας στο "Reddit", μετά από χρόνια «πάλης» για μια μπουκιά φαγητό με τα παιδιά του, αποφάσισε να αλλάξει τελείως τακτική. Σταμάτησε λοιπόν και τους τσακωμούς και τις απειλές και το κυνηγητό γύρω από το τραπέζι. Αντί να τους φτιάχνει αυτό που θέλουν ή να τα παρακαλάει, αποφάσισε να τα αφήσει να κάνουν ό,τι νομίζουν και να συνεχίσει να μαγειρεύει αυτό που είχε προγραμματίσει για εκείνον και τη γυναίκα του.

Μετά από λίγες ημέρες και αφού τα παιδιά είχαν βαρεθεί να τρώνε συνέχεια τοστ και δημητριακά, ξεκίνησαν να δοκιμάζουν το φαγητό των γονιών τους. Όσο περνούσε ο καιρός αποδέχονταν όλο και περισσότερο την κατάσταση και πλέον τρώνε κανονικά το φαγητό της ημέρας. Ιδιοφυές!