Δυσανεξία στη γλουτένη; Υπάρχει λύση!

Δυσανεξία στη γλουτένη; Υπάρχει λύση!

Ίσως ήδη να το γνωρίζετε και να προβληματίζεστε αλλά μπορεί να ανήκετε και σε εκείνο το μεγάλο ποσοστό που ενώ αντιμετωπίζει φουσκώματα κι ενοχλήσεις καθημερινά δεν έχει σκεφτεί ότι μπορεί να πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με έρευνες, συνολικά πάσχει τουλάχιστον το 5-10% του πληθυσμού.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη (~80%) των γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από γλιαδίνη και γλουτενίνη. Η σίκαλη περιέχει τη σικαλίνη και το κριθάρι την χορδελίνη, αλλά αμφότερες παρουσιαζουν μεγάλο ποσοστό ομολογίας (δηλαδή μοιάζουν ανοσολογικά) και γι' αυτό όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να αποφεύγει και αυτά τα δημητριακά. Όμως δεν τη συναντάμε μόνο στα δημητριακά. Συχνά η γλουτένη είναι πρόσθετο στις βιομηχανικές τροφές. Η παρουσία της στις τροφές βοηθά να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα καθώς κάνει τα άλευρα να είναι ελαστικά.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω πρόβλημα;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 1% του πληθυσμού πάσχει από μία σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που ονομάζεται κοιλιοκάκη. Η γλουτένη στις τροφές μπορεί να τους προκαλέσει εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου που δείχνει την σημαντική βλάβη. Σε αυτά τα άτομα η διακοπή γλουτένης πρέπει να είναι οριστική.

Η πλειονότητα δεν έχει τόσο έντονα συμπτώματα αλλά νιώθει φουσκώματα, έχει γαστρεντερικά ενοχλήματα και με μια απλή αγωγή (παυσίπονα) υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να διαλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και άλλα.

H λύση

Τη λύση δίνουν τα προϊόντα Sukrin των οποίων αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η εταιρεία LifeTree. Τα προιόντα αυτά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να προσαρμόσετε στη διατροφή σας με ειδικά άλευρα και έτοιμα μείγματα απαλλαγμένα από τη γλουτένη ώστε να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή, χωρίς τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Τα άλευρα της Sukrin είναι προσεκτικά επιλεγμένα και είναι ιδανικά για διατροφή χωρίς γλουτένη, χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Χρησιμοποιούνται για πολλές γλυκές και αλμυρές παρασκευές, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε στο blog της LifeTree με τις συνταγές τους: www.lifetree.gr/category-recipe/gluten-free/

Βιολογικό Αλεύρι Καρύδας της Sukrin

Βιολογικό Αλεύρι Αμυγδάλου της Sukrin

Τα μείγματα άλευρων Sukrin από τη Lifetree αποτελούνται από ξηρούς καρπούς, σπόρους και πρωτεΐνες. Είναι κατάλληλα για ειδικές διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και μπορούν να καλύψουν φάσμα επιλογών από ψωμί μέχρι γλυκό.

Sukrin Protein Bread Mix

Sukrin Chia Bread Mix

Sukrin Baking Mix

Διαβάστε περισσότερα και δημιουργήστε λαχταριστά πιάτα χωρίς γλουτένη στο www.lifetree.gr

Λαχταριστή σπιτική σπανακόπιτα χωρίς γλουτένη!

Τυρόψωμο με καρύδια!