Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν Μ. Παρασκευή 26/4;

Μην τους ξεχάσετε!

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν Μ. Παρασκευή 26/4;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 26.04.2019 07:11

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα, Μ.Παρασκευή 26 Απριλίου σε ποιους πρέπει να πούμε χρόνια πολλά;

Μην τους ξεχάσετε! Διαβάστε παρακάτω....

26/4 Παρασκευή

Παρασκευή
Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα

Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Ανατολή ήλιου: 06:34 - Δύση ήλιου: 20:11
Σελήνη 22 ημερών
Μεγάλη Παρασκευή, Οσίας Γλαφύρας

Τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Λειτουργία


Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Έθιμα - Συνήθειες

Περιφορά του Επιταφίου

Μουσείο Μπενάκη-Κειμήλια Μικρασιατών Προσφύγων: Xρυσοκέντητος ενεπίγραφος επιτάφιος, εργασμένος από τη φημισμένη κεντήστρα Δεσποινέτα το 1682, με προορισμό τον μητροπολιτικό ναό της ελληνικής κοινότητας στην Άγκυρα της Μικράς Ασίας.

Το κάψιμο του Ιούδα


Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου,νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας. Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω όχι μόνο “για να τους πιάσει η χάρη”, αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου;

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν Κυριακή 21 Απριλίου;

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr

Share