Δείτε όλες τις Αργίες του 2020 - Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα;

Αναλυτικά οι ημέρες

Δείτε όλες τις Αργίες του 2020 - Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα;

Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα και γενικά όλες οι Αργίες του 2020; Μπορεί να γνωρίζουμε για την Τσικνοπέμπτη, καθώς είναι σε λίγες ημέρες, ωστόσο πότε έχουμε 25η Μαρτίου και Πάσχα με την Μεγάλη Εβδομάδα; Δείτε αναλυτικά.

Ο πρώτος μεγάλος «σταθμός» μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, μολονότι δεν είναι αργία, είναι η Τσικνοπέμπτη. Και αυτό γιατί υποσυνείδητα σημαίνει ότι η Καθαρά Δευτέρα απέχει μόνο μερικές ημέρες! Ο ερχομός της Καθαράς Δευτέρας, δε, σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο Πάσχα και τις σχετικές διακοπές.

Μελετώντας λοιπόν τις αργίες του 2020 και τις γιορτές, η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ η Καθαρά Δευτέρα στις 2 Μαρτίου. Η 25η Μαρτίου φέτος είναι ημέρα Τετάρτη και θα ακολουθήσει το Πάσχα στις 19 Απριλίου 2020.

Αργίες 2020

Τσικνοπέμπτη 2020: 20 Φεβρουαρίου
Καθαρά Δευτέρα 2020: 2 Μαρτίου του 2020
Ευαγγελισμός Θεοτόκου 2020: 25 Μαρτίου του 2020, Τετάρτη
Κυριακή του Πάσχα 2020: 19 Απριλίου του 2020
Δευτέρα του Πάσχα 2020: 20 Απριλίου του 2020
Πρωτομαγιά 2020: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή
Αγίου Πνεύματος 2020: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου 2020: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο
28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη
Χριστούγεννα 2020: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή
Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου του 2020, Σάββατο.

Κόβουν την πιο γνωστή αργία! Αδιανόητο γεγονός που σας αφορά όλους! Ποια είναι αυτή όμως και τι λένε οι πρώτες πληροφορίες;

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.[1] Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες. Στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές. Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα. Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες. Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.Το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά. Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα,ενώ στη Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους. Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη,ενώ στη Θήβα λαμβάνει μέρος ο βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη. Τέλος, οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδας, μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού .