Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Τίγρης θετική στον ιό

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Τίγρης θετική στον ιό

Η ανησυχία άρχισε να αυξάνεται για τον κορωνοϊό καθώς πρόσφατα βρέθηκε τίγρης θετική στον ιό στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια τίγρη ηλικίας τεσσάρων ετών που ακούει στο όνομα Νάντια και ζει στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ.

Τόσο η Νάντια όσο και στη συνέχεια άλλες έξι τίγρεις και λιοντάρια πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό από έναν εργαζόμενο του ζωολογικού κήπου που ήταν φορέας του φονικού ιού αλλά δεν είχε συμπτώματα.

Το πρώτο ζώο εμφάνισε συμπτώματα στις 27 Μαρτίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση όλα τα αιλουροειδή είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να αναρρώσουν.

Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Τι ανέφεραν οι ΗΠΑ για την τίγρη που βρέθηκε θετική στον ιό

Σημειώνεται ότι ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ είναι κλειστός από τις 16 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως σημειώνει το Associated Press η είδηση αυτή προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού στα ζώα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να διασπείρουν τον ιό στους ανθρώπους ή ότι μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης στις ΗΠΑ» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει και το protothema.gr

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει την "σύγχυση" με τα κατοικίδια

«Εως σήμερα είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία λοίμωξη σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης, καμία από μολυσμένες γάτες, από αυτή τη μελέτη, δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι από αυτές υπάρχουν ικανές ποσότητες να μολύνουν άνθρωπο».

«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γατών δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού, όπως έκαναν ορισμένοι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά, λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα κατοικίδια, τα οποία φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπερνούν τους φόβους που προκύπτουν λόγω του ιού.

«Μετά έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος. Την ίδια στιγμή, μία έρευνα που διενεργήθηκε σοκάρει, μιας και δείχνει το πώς ο ιός "γραπώνεται" στο σώμα μας!