Survival guide από τον Σωτήρη Τσιόδρα - Τα μυστικά για να μην κολλήσουμε

Τα αποκάλυψε όλα

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Survival guide από τον Σωτήρη Τσιόδρα - Τα μυστικά για να μην κολλήσουμε

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τον δικό του survival guide και μοιράστηκε τα μυστικά του για να μην κολλήσουμε από τον επικίνδυνο ιό. Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση της Τρίτης από το υπουργείο Υγείας – οι ζωντανές ενημερώσεις θα γίνονται εφεξής μέρα παρά μέρα – ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως χρειάζεται ακόμη προσοχή. Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εκκλήσεις Φάουτσι στις ΗΠΑ, που προειδοποιεί για σταδιακή και όχι γρήγορη άρση των μέτρων το Κογκρέσο. Επιπλέον, αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Γουχάν της Κίνας, στην Κορέα, αλλά και στη Γερμανία σύμφωνα με τον Έλληνα λοιμωξιολόγο. Συμμαθητές του εντωμεταξύ, μιλούν και αποκαλύπτουν τα πάντα για την προσωπική του ζωή!

Όλα όσα αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας - Το survival guide για να μην κολλήσουμε

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως κάποιοι απλοί κανόνες υγιεινής και απόστασης θα μας συντροφεύουν για καιρό, όμως έσπευσε να ζητήσει από τους πολίτες να μην τα αντιμετωπίζουν ως περιορισμούς, αλλά σαν μια συνεχή υπενθύμιση πως απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν. Ο κορωνοϊός «θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Για μια ακόμη φορά, ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την περίοδο αυτή της σταδιακής άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό κρίσιμη, που όπως τόνισε με έμφαση «δεν μπορούμε να την πάρουμε στα αστεία».

Οι 7 κανόνες Τσιόδρα για την προστασία από τον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος και εμφανίστηκε στη ζωντανή ενημέρωση έπειτα από «διάλειμμα» δύο ημερών, σημείωσε πως απαιτείται προσοχή σε απλούς κανόνες, τους οποίους και συνόψισε στις εξής 7 οδηγίες:

  • Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Ο λοιμωξιολόγος προέτρεψε τους πολίτες να επιλέξουν το περπάτημα, το ποδήλατο ή ακόμη και το ιδιωτικό ΙΧ εφόσον αυτό είναι εφικτό για την αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Όταν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ τηρούμε τους κανόνες που επιβάλει η προστασία μετάδοσης από τον κορωνοϊό. Φοράμε υποχρεωτικά μάσκα και φροντίζουμε για την καλή υγιεινή των χεριών με σωστό πλύσιμο πριν και μετά την μετακίνηση, αλλά και χρήση αντισηπτικού.
  • Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για την σωστή χρήση μάσκας. «Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε: «Είδα τις τελευταίες ημέρες να τη χειρίζονται με λάθος τρόπο. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, κακό κάνει και όχι καλό» είπε.
  • Μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με συναδέλφους που συναντάμε καθώς επιστρέφουμε σταδιακά στη δουλειά. Οτιδήποτε ακουμπούμε, είναι δυνητικά μολυσμένο με τον νέο κορωνοϊό ή και άλλους ιούς. Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εξόδους και επιστροφή στο σπίτι και έπειτα από οποιαδήποτε επαφή με άψυχα αντικείμαν.
  • Να αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. «Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που παρατήρησε πως κατανοεί τις λαοθάλασσες στις παραλίες, το Σαββατοκύριακο, ωστόσο φοβάται πως η αντίδραση αυτή δείχνει πως κάποιοι υποεκτιμούν την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Να περιοριστούμε σε έναν στενό δικό μας κύκλο επαφών. Μπορεί να μην ισχύουν μέτρα απαγόρευσης για τον κορωνοϊό, ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε στην ανάγκη προσοχής, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Επιτήρηση της υγείας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται για απομόνωση, επικοινωνία με τον γιατρό και θεραπεία όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού

Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».

Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».

Πηγή: ethnos.gr