Κορωνοϊός: Δύο γυναίκες νεκρές στην Ελλάδα - Πόσα τα θύματα;

Τι λένε οι πληροφορίες;

Κορωνοϊός: Δύο γυναίκες νεκρές στην Ελλάδα - Πόσα τα θύματα;

Δύο γυναίκες είναι νεκρές στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό με την λίστα των θυμάτων να έχει ανέβει κι άλλο. Διαβάστε αναλυτικά πόσοι είναι και τα όσα λένε οι πληροφορίες.

Στους 162 έφτασαν πλέον οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς τις προηγούμενες ώρες κατέληξαν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ δύο γυναίκες.

Η πρώτη πέθανε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ, ήταν ηλικίας 92 ετών και έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ήταν αιμοκαθαρόμενη.

Η δεύτερη, ηλικίας 84 ετών, κατέληξε λίγο πριν από τις επτά το πρωί του Σαββάτου και είχε υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, πάρκινσον).

Άλλα 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (τα 35 από συρροή γνωστών κρουσμάτων), συνολικά 2.810, εκ των οποίων το 55% άνδρες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι από τα νέα κρούσματα, τα 35 αφορούν τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Από τα κρούσματα 612 (21,8%) σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.452 (52%) αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 23 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 90 ασθενείς.

Από τα θύματα, 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο και για ένα λάθος χθες. Δείτε εδώ αναλυτικά τι είπε. Ποια κίνηση δεν βρήκε σωστή;

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Πηγή: eleutherostypos.gr

Κορωνοϊός: Μετά τις δύο νεκρές γυναίκες στην Ελλάδα, που ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στους 162 ας δούμε και το "καμπανάκι" του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, ανέφερε πως ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Χαρακτηριστικά, ο κύριος Τσιόδρας είπε πως "μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι". Επιπρόσθετα, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, να κυκλοφορεί δηλαδή ανάμεσά μας, όπως και το κοινό κρυολόγημα.

"Δεν τα λέω αυτά, για να δείξω απαισιοδοξία, αλλά για να είμαστε σε επαγρύπνηση για τον ιό. Υπάρχει μεγάλη εμφάνιση των fake news πως τελειώσαμε με τον ιό, αλλά αυτό δεν ισχύει", τόνισε ο κύριος Τσιόδρας, με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού
Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».

Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».

Πηγή: ethnos.gr