Φωτιά σε βυτιοφόρο στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Χωρίς τις αισθήσεις του ένας άνδρας

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Φωτιά σε βυτιοφόρο στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένας άνδρας, κατά την διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς, που ξέσπασε σε βυτιοφόρο στο 426ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Καλύβια Βαρικού Πιερίας.

Στο σημείο βρίσκονται έξι οχήματα με 15 άνδρες της πυροσβεστικής, κλιμάκιο της τροχαίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λόγω του τροχαίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

Πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας στον ανισόπεδο κόμβο Εφέσου για τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα και από τον ανισόπεδο κόμβο Λιτοχώρου για τα οχήματα που κινούνται προς Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το άτομο εντοπίστηκε εκτός του οχήματος με εμφανή εγκαύματα στο σώμα του, ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε στο μπροστινό μέρος του φορτηγού.

Σοκ προκάλεσε και η είδηση της φωτιάς στην Γλυφάδα όπου μια γυναίκα «έχασε» τη ζωή της μέσα στο διαμέρισμα.

Φωτιά βυτιοφόρο Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Τι πρέπει να κάνεις αν το αυτοκίνητο σου πάρει φωτιά

  • · Με το που γίνεται αντιληπτή η φωτιά ο οδηγός πρέπει να μειώσει χωρίς καθυστέρηση την ταχύτητά του και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σημείο
  • · Όσο το αυτοκίνητο κινείται καλό είναι, αν μπορεί, να κλείσει τον κλιματισμό και τους αεραγωγούς
  • · Το επόμενο βήμα είναι να σβήσει τον κινητήρα και την ανάφλεξη.
  • · Στη συνέχεια κατεβάζει όλους τους επιβάτες από το φλεγόμενο αυτοκίνητο, χωρίς να χαθεί χρόνος προκειμένου να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
  • · Οι επιβαίνοντες απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το φλεγόμενο αυτοκίνητο, προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένοι τόσο στις φλόγες όσο και στον τοξικό καπνό. Φυσικά το αυτοκίνητο δεν πρέπει να το πλησιάζουν ούτε οι περιέργοι που πάντα υπάρχουν.
  • · Η πυροσβεστική ειδοποιείται το ταχύτερο δυνατό, ενώ γενικά δεν συνιστάται από τους ειδικούς να προσπαθήσει κανείς να σβήσει τη φωτιά μόνος του. Κυρίως γιατί το άνοιγμα του καπό, αλλά και των θυρών, μπορεί να αυξήσει την τροφοδοσία της με αέρα και οξυγόνο και να προκαλέσει την έξαρσή της.
  • · Αν πάντως δείτε να βγαίνουν μόνο καπνοί και όχι φλόγες από το καπό και έχετε πυροσβεστήρα ο οποίος είναι και λειτουργικός τότε ανοίξτε το όσο λιγότερο και ψεκάστε με τον πυροσβεστήρα.
  • · Αν ο καπνός βγαίνει από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπου κατά κανόνα βρίσκεται το ρεζερβουάρ καυσίμου, μην προσπαθήσετε καν να σβήσετε ή να μετριάσετε τη φωτιά αλλά απομακρυνθείτε όσο πιο μακριά γίνεται μιας και υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης.