Κορωνοϊός: Σε 1.018 κέντρα στην Ελλάδα και με ραντεβού ο εμβολιασμός

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Σε 1.018 κέντρα στην Ελλάδα και με ραντεβού ο εμβολιασμός

Σε 1018 κέντρα σε όλη τη χώρα και με ραντεβού θα γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όταν έρθουν το πολυπόθητα εμβόλια στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός». Δείτε αναλυτικά τον χάρτη των σημερινών κρουσμάτων!

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός: 3.209 κρούσματα, 60 νεκροί και 480 διασωληνωμένοι σήμερα στην χώρα μας

Σε εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται η πανδημία του Covid-19, καθώς ο ΕΟΔΥ - ενώ διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα lockdown - ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που οι διασωληνωμένοι έφτασαν τον σοκαριστικό αριθμό-ρεκόρ των 480.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.422 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 63 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και την άρση του lockdown», ανέφερε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εντοπίστηκαν κρούσματα σε 8 φάρμες μινκ της Δυτικής Μακεδονίας!

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.

4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: iefimerida.gr