Βιασμός 23χρονου Παραολυμπιονίκη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησής του στο ίδρυμα

«Μου βάζει ταινία στο στόμα και στα χέρια»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Βιασμός 23χρονου Παραολυμπιονίκη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησής του στο ίδρυμα

Σοκάρει η καταγγελία που κατέθεσαν οι γονείς Παραολυμπιονίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση κατ'εξακολούθηση και σωματική βία που φέρεται να δεχόταν ο γιος τους από καθηγητές και εργαζόμενους σε ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση.

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησής του 23χρονου Παραολυμπιονίκη στο ίδρυμα

Σύμφωνα με όσα και αναφέρει η Real News, ένας εκ των εργαζομένων που κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του νεαρού Παραολυμπιονίκη, φέρεται να βιντεοσκοπούσε τις στιγμές της κακοποίησης του αθλητή.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την περασμένη Πέμπτη (9/6) από τον πατέρα του 23χρονου, πλέον, Παραολυμπιονίκη. Η μήνυση έχει κατατεθεί κατά συγκεκριμένων πέντε ατόμων: του/της προέδρου του ιδρύματος, ενός/μιας ψυχολόγου, ενός/μίας ψυχιάτρου, ενός/μιας κοινωνικής λειτουργού και ενός/μιας διοικητικού υπαλλήλου. Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για ασελγείς πράξεις, άσκηση βίας, σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλημάτων, υπόθαλψη και άλλα αδικήματα. Οι καταγγελίες στις οποίες βασίζεται η μήνυση προκαλούν αποτροπιασμό για το όσα φέρονται να έχουν συμβεί σε ακόμα ένα ίδρυμα της χώρας μας.

Ο Παραολυμπιονίκης έχει κατακτήσει μετάλλια στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η Real News, από το 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2022 παρακολούθησε πρόγραμμα κατάρτισης για άτομα με νοητική υστέρηση στο ίδρυμα, όπου φέρεται να υπέστη κατ’εξακολούθηση κακοποίηση.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, τα στοιχεία που έβαλαν υποψίες στους γονείς του νεαροού, ήταν «ότι πονούσε το κορμί του και παρουσίαζε αδυναμία βάδισης. Συχνά επέστρεφε στην οικία με αλλαγμένα ρούχα (ακόμη και το εσώρουχο του), ενώ τα ρούχα έδιναν την εντύπωση ότι ήταν πλυμένα».

Περίπου στα τέλη του 2021, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, παρουσίασε εγκόπριση, γεγονός ανεξήγητο, που προκάλεσε την απορία των γονιών του, αφού από την ηλικία των τριάμισι ετών είχε πλήρη έλεγχο των σφιγκτήρων.

Η μητέρα του κάλεσε τον ψυχολόγο του ιδρύματος, η αντίδραση του οποίου ήταν ιδιαιτέρως επιθετική, γεγονός που προβλημάτισε τη μητέρα του παραολυμπιονίκη. Σε συζητήσεις που έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου του 2022 μεταξύ των γονιών και του νεαρού, ο Παραολυμπιονίκης φέρεται να τους είπε: «Τον (όνομα ψυχολόγου) δεν τον θέλω, είναι βλάκας και ηλίθιος και με πειράζει. Πάμε στο δωμάτιο και κλείνει την πόρτα με κλειδί. Μου χαϊδεύει τα πόδια, τα χέρια, το στήθος, το κεφάλι, τις πατούσες, κάνουμε μασάζ. Εγώ του λέω “(το όνομα) σταμάτα”. Μου βάζει ταινία στο στόμα και στα χέρια».

Στη μήνυση εμπεριέχονται ακόμα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σεξουαλικής κακοποίησης. «Στο τέλος τρώω κέικ ή μπισκότο γιατί με αγαπάει… του είπα ότι θα έρθει ο πατέρας μου και θα σε τσακίσει. Μου είπε ότι δεν θα έρθει, αν το πεις θα σε μαλώσει και θα γίνεις ρεζίλι…» φέρεται να έχει πει το θύμα.

Μετά τα όσα άκουσαν, οι γονείς αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, ενώ ανατέθηκε σε ειδικό ψυχολόγο, νευρολόγο παίδων, να εξεταστεί ο νεαρός σχετικά με τα όσα κατήγγειλε. Κατά; τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο 23χρονος είπε ότι, κάποιες φορές, οι πράξεις αυτές βιντεοσκοπούνταν.

Από την ψυχομετρική αξιολόγηση που έγινε -μέσα από σειρά δοκιμασιών, διαλόγων και κλινικής συνέντευξης- στο πλαίσιο επανειλημμένων συνεδριών, προέκυψε -όπως διαπιστώνεται- «εύρυθμη μακροχρόνια μνήμη αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη υψηλής λειτουργικότητας» με τον ειδικό παιδοψυχολόγο να κάνμει λόγο για «σαφή ένδειξη πραγματικών εμπειριών, που αφορούν τουλάχιστον σωματική και συναισθηματική κακοποίηση».

Μάλιστα, στην πραγματογνωμοσύνη σημειώνεται ότι «τα γεγονότα αφήγησης του πρώην αθλητή δεν είναι κενά περιεχομένου και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησής του 23χρονου Παραολυμπιονίκη στο ίδρυμα

Τι αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας

«Η μαρτυρία του παιδιού καθηλώνει, θα την χαρακτήριζε κανείς ως μια κατάθεση ψυχής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απεγνωσμένη προσπάθεια του να επικοινωνήσει και να περιγράψει όσες αλγεινές πράξεις βίωσε από τους καθηγητές και εργαζόμενους του ιδρύματος συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση.

Πράγματι, Δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους, ότι εκπαιδευόμενοι κακοποιούνται σεξουαλικά από τους εκπαιδευτικούς δημόσιου ιδρύματος, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη φροντίδα και την περίθαλψη τους. Τέτοια αδικήματα είναι το λιγότερο ειδεχθή και απάνθρωπα, διότι αφορούν ανθρώπινες ψυχές που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους» ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Αλεξανδρής στη Real News.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής τονίζει ότι «οι εξελίξεις που έπονται θα είναι καταιγιστικές και θα πράξουμε παν νόμιμο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους ιθύνοντες, όπως αρμόζει στον καθέναν, με κύριο σκοπό τη δικαίωση του παιδιού, το οποίο είναι αξιαγάπητο, έξυπνο και ταλαντούχο».