Αυτό το βιβλίο θα βάλω στη βαλίτσα μου!

Αυτό το βιβλίο θα βάλω στη βαλίτσα μου!

Φίλες μου, είναι Ιούλιος πια! Κι εγώ όπως κι εσείς ανυπομονώ να φύγω μακριά από τα πυρωμένα από τον καύσωνα πεζοδρόμια και την γκρίζα πόλη... Ε ναι, όπως καταλάβατε είμαι ήδη σε mood διακοπών.

Οι αποσκευές μου είναι έτοιμες, έχω ήδη βάλει τα μαγιό και τα ρούχα που θα χρειαστώ, αλλά κάτι μου λείπει... Σπάω το κεφάλι μου να βρω τι ξέχασα όταν με την άκρη του ματιού βλέπω στο κομοδίνο το νέο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα που αγόρασα χθες. Τα τάπερ της Αλίκης είναι ούτε λίγο ούτε πολύ μια γοητευτική αθηναϊκή τοιχογραφία της εικοσαετίας 1980-2000 για τη ζωή τριών γυναικών και ανυπομονώ να τη διαβάσω. Με τον δικό της ιδιαίτερο, καυστικό και γλαφυρό μαζί, τρόπο η Ακρίτα μιλά για όσα είμαι σίγουρη πως η γιαγιά και η μαμά μου έζησαν κι αγάπησαν σε μια Αθήνα μιας άλλης εποχής, σε μια πόλη τόσο διαφορετική από το σήμερα αλλά και τόσο... ίδια!

Τα τάπερ της Αλίκης

Λοιπόν, το στόρι έχει να κάνει με την Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, την κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών και το «εξώγαμο» κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Έχουμε να κάνουμε με τρεις γενιές γυναικών, τρεις προσωπικότητες γλυκιές αλλά κι ανεξάρτητες, με ελεύθερο πνεύμα που θέλουν (και τα καταφέρνουν) να στέκονται στα πόδια τους με αυτοπεποίθηση και να χαράσσουν μόνες τους το παρόν και το μέλλον τους.

Με γλαφυρό τρόπο και μέσα από την "έξυπνη" πένα της Έλενας Ακρίτα τις βλέπουμε να ζουν με πάθος την κάθε στιγμή, να ερωτεύονται, να μοχθούν και να διεκδικούν σε μια κοινωνία με νευρωτικές πεθερές, αδιάφορους πατεράδες, παιδιά-θύματα εκφοβισμού στο σχολείο, γκέι αγόρια που οδηγούνται σε συμβατικούς γάμους και γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Είμαι σίγουρη πως με “Τα τάπερ της Αλίκης”, ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται μονορούφι και παραμένει παράξενα νοσταλγικό και ταυτόχρονα τόσο διαχρονικό, θα περάσω υπέροχα στην ξαπλώστρα στο beach bar μόνο που θα έχω ένα πρόβλημα: Θα το διαβάσω μέσα σε λίγες ώρες και μετά θα πρέπει να βρω άλλο βιβλίο άλλου συγγραφέα. Και ποιό θα μπορέσει να συγκριθεί αυτό της Ακρίτα; Ιδού το ερώτημα...