Ανησυχία στην οικογένεια της Σίσσυς Χρηστίδου - Η νέα φωτογραφία από το νοσοκομείο

Δύσκολες στιγμές

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ανησυχία στην οικογένεια της Σίσσυς Χρηστίδου - Η νέα φωτογραφία από το νοσοκομείο

Δύσκολες στιγμές περνάει η Σίσσυ Χρηστίδου, καθώς η μητέρα της μπήκε ξανά στο νοσοκομείο. Τους τελευταίους μήνες η παρουσιάστρια έχει πολλά βάσανα καθώς, εκτός της μητέρας της τρέχει και για το σκυλάκι της που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το πρόβλημα υγείας της μητέρας της Σίσσυς Χρηστίδου

Ήταν 16 Ιουλίου όταν η Σίσσυ Χρηστίδου αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας της μητέρας της Μίνας, μέσα από ένα βίντεο στο Youtube. Μίλησε για τη χρόνια μυελοδυσπλαστική λευχαιμία με την οποία δίνει μάχη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα χρόνο μετά η μητέρα της παλεύει ακόμη!

«Η μαμά μου πάλευε τα τέρατα που φοβόμουν μικρή και τα νικούσε όλα. Η μαμά μου παλεύει σήμερα με το δικό της τέρας. Μου ρίχνει κλεφτά βλέμματα πάνω από τον ώμο όσο στέκομαι πίσω της και πάλι μου ψιθυρίζει να μην φοβάμαι. Η μαμά μου είναι θηρίο, πιο θηρίο από το θηρίο, όπως όλες οι μαμάδες άλλωστε. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τις προσευχές, τα λόγια, τα χιλιάδες μηνύματα, την αγκαλιά. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλη αυτή την αγάπη. Οι μονόκεροι της ανιψιάς μου. Μας τους έστειλε και τους έριξε στην μάχη», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη της η παρουσιάστρια.

Χθες 6/12 η Σίσσυ Χρηστίδου αποκάλυψε με νέα της ανάρτηση πως βρίσκεται στο πλευρό της για να την στηρίζει. Μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram, φωτογραφία από το δωμάτιο που νοσηλεύεται η μαμά της, λίγες ώρες μετά το δώρο που δέχτηκε η κ. Μίνα από τα εγγόνια της.

Στο νοσοκομείο η μητέρα της Σίσσυς Χρηστίδου

Tι είναι η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, ή ΧΜΛ, είναι καρκίνος του αίματος και του μυελού των οστών κατά τον οποίο ο οργανισμός παράγει υπερβολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ο όρος ‘χρόνια’ σημαίνει ότι πρόκειται για έναν καρκίνο με σχετικά αργή εξέλιξη, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί χρόνια πριν εξελιχθεί. Ο όρος ‘μυελογενής’ αναφέρεται στον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται σε υπερβολικό αριθμό. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι έχουν ΧΜΛ στην πρώιμη, χρόνια φάση και πολλοί παραμένουν στη χρόνια φάση αρκετά χρόνια χωρίς η νόσος να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη φάση.

Όλοι σχεδόν οι ασθενείς με ΧΜΛ έχουν μια χρωμοσωμική ανωμαλία που ονομάζεται χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας – πρόκειται για μια αμοιβαία αντιμετάθεση του γενετικού υλικού επί των χρωμοσωμάτων 9 και 22 – η οποία εμφανίζεται σε 95% των ασθενών που παρουσιάζουν τη νόσο. Το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας παράγει ένα μη φυσιολογικό γονίδιο που ονομάζεται BCR-ABL και δίνει σήμα στον μυελό των οστών να συνεχίσει να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια.

Πως αντιμετωπίζεται

Το γονίδιο BCR-ABL είναι η κύρια αιτία της θετικής στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+) ΧΜΛ. Η έρευνα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙ), οι οποίοι αναστέλλουν ειδικώς την ικανότητα του γονιδίου BCR-ABL να στέλνει σήματα για την παραγωγή καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων. Σήμερα, στόχος της θεραπευτικής αγωγής για την θετική στο γονίδιο Φιλαδέλφειας (Ph+) ΧΜΛ είναι να υπάρχουν λιγότερα λευχαιμικά κύτταρα στον οργανισμό μέχρι μια δεδομένη χρονική στιγμή και να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου. Με την θεραπεία με ΤΚΙ, η ποσότητα του γονιδίου BCR-ABL μειώνεται.

Η πρόοδος στη θεραπευτική αγωγή της ΧΜΛ έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένες ανταποκρίσεις και βελτίωση στην συνολική επιβίωση σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί ασθενείς να έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.