Γονείς δώστε προσοχή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κόρες σας μέχρι τα 10!

Γονείς δώστε προσοχή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κόρες σας μέχρι τα 10!

Το μυαλό ενός παιδιού είναι εύπλαστο και εύκολα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.


Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα βοηθήσουμε να γίνουν δυνατοί και παράλληλα δοτικοί ενήλικες, οι οποίοι θα καταφέρουν αύριο να πετύχουν όσα επιθυμούν στη ζωή τους.

Σας παρουσιάζουμε 18 πράγματα που πρέπει να έχουν μάθει οι κόρες σας μέχρι τα 10. διαβάστε παρακάτω...




ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Για να επικοινωνούμε ουσιαστικά πρέπει πρώτα να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά. Μάθετέ της να είναι υπομονετική και ήρεμη. Δοκιμάστε να τη μυήσετε στη γιόγκα για να ασκεί το πνεύμα και το σώμα της και έτσι θα τη βοηθήσετε να παραμένει ήρεμη και συγκεντρωμένη.



ΤΙ ΕΣΤΙ ΧΡΗΜΑ
Σε γενικές γραμμές, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να μιλάνε στα παιδιά για χρήματα. Ωστόσο, συζητώντας μαζί τους τα οικονομικά θέματα του σπιτιού καθώς και τα έξοδα, θα τη βοηθήσετε να καταλάβει την έννοια του οικονομικού προγραμματισμού.

Δείτε ακόμη: Προς γονείς: Όχι πολλά παιχνίδια στα παιδιά! Δείτε γιατί…



ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ
Για κάθε κορίτσι το θέμα της ασφάλειας έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει τις ανάρμοστες συμπεριφορές, τα αγγίγματα και τις πράξεις. Μάθετε στην κόρη σας κάποιες βασικές κινήσεις αυτοάμυνας χωρίς να τη φοβίσετε και χωρίς να την κάνετε να νιώσει πως απειλείται.



ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Δεν χρειάζεται να την κανακεύετε όλη της τη ζωή. Αφήστε την να κάνει κάποιες δουλειές στο σπίτι και βοηθήστε την να γίνει πιο ανεξάρτητη. Θα την κάνετε να νιώσει αυτοπεποίθηση και έτοιμη να αντιμετωπίσει τα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν.



ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όσο είναι μικρά δεν καταλαβαίνουν τι είναι ωφέλιμο για το σώμα τους και το μυαλό τους. Γι' αυτό εξηγήστε τους με απλό τρόπο ότι τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια και το γάλα χτίζει γερά κόκκαλα. Αργά ή γρήγορα θα κάνουν κι εκείνες πιο υγιεινές επιλογές.



ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να σέβεται τον εαυτό του. Η εικόνα που έχει ένα κορίτσι για τον εαυτό του χτίζεται μέσα από την συμπεριφορά του πατέρα προς τη μητέρα. Ο πατέρας παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εικόνα που θα δημιουργήσει η κόρη του για τον εαυτό της.



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Όταν είσαι παιδί και ακόμη μαθαίνεις, οι καθημερινές απογητεύσεις μπορεί να σε αποθαρρύνουν. Προσπαθήστε να τους ξεκαθαρίσετε πως τα μικρά λάθη είναι καθημερινά και μιλήστε για τα δικά σας λάθη και τις εμπειρίες σας.



ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Το να μοιράζεσαι είναι μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Θα τη βοηθήσει να αποκτήσει φίλους και να δημιουργήσει ουσιαστικούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω της. Δώστε της το καλό παράδειγμα και μάθετέ της από νωρίς να μοιράζεται τα κουλουράκια της, τις σοκολάτες της και τα παιχνίδια της.



ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Kate Roberts, "Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πως όλοι κάνουμε λάθη. Κατηγορώντας κάποιον άλλο πιστεύουν πως θα αποφύγουν την απόρριψη και τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους". Για αυτό το λόγο, βοηθήστε τη να αποβάλει το φόβο των συνεπειών και να γίνει ένα αξιόπιστο άτομο.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ενθαρρύνετε την κόρη σας να χρησιμοποιεί την φαντασία της και να λύνει τα προβλήματα μόνη της, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: "Αναρωτιέμαι....", και "Για να δούμε τι θα γίνει εάν...".



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
Η ζωή δεν χρειάζεται να είναι μόνο σχολείο και δραστηριότητες. Μόλις καταλάβετε τι την ευχαριστεί βοηθήστε την να βρει χρόνο και για τα χόμπι της. Σιγά σιγά θα μάθει να αφιερώνει χρόνο και σε πράγματα που την ευχαριστούν.



ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ
Ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα διαλέξει στο μέλλον, οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες θα της είναι πάντα χρήσιμες. Αφήστε να παρακολουθεί όσο εσείς μιλάτε με την εξυπηρέτηση πελατών στο τηλέφωνο, με το γιατρό ή με τον σερβιτόρο στο εστιατόριο και θα μάθει από εσάς.



ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Δώστε εσείς πρώτοι το παράδειγμα. Παραμείνετε εγκρατείς και μάθετέ της την αξία της πειθαρχίας, Μην χρησιμοποιείτε την τιμωρία για να την κάνετε να σας ακούει. Επιβραβεύστε την καλή της συμπεριφορά, ανταμείψτε την καλή της δουλειά και θέστε ξεκάθαρους κανόνες.



ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ
Ενθαρύνετέ την να παίζει όλα τα αθλήματα κι όχι μόνο τα βιντεοπαιχνίδια στο τάμπλετ. Το παιχνίδι θα την κάνει πιο δημιουργική, θα τη βοηθήσει να βρίσκει λύσεις σε όσα την απασχολούν και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.

Δείτε ακόμη: «Ο γιος μας είναι 4 ετών και έχει μια δυσκολία στην ομιλία του, επαναλαμβάνει κάποιες συλλαβές στις λέξεις! Τι να κάνουμε;» Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ
Οι γυναίκες που εμφανίζονται στην τηλεόραση και στα περιοδικά μπορεί να δημιουργήσουν μια λανθασμένη εικόνα για το τι σημαίνει τέλειο σώμα, Εξηγήστε της ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και ότι κανείς δεν μπορεί να καθορίσει τι σημαίνει τέλειο σώμα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τέτοιου είδους ερεθίσματα είτε από διαφημίσεις είτε από ταινίες.



ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Αυτό είναι κάτι που θα το μάθει με τον καιρό και την εμπειρία. Σαν γονείς θα πρέπει να προσπαθείτε να μην κάνετε ρατσιστικά σχόλια. Προσπαθήστε να την φέρνετε σε επαφή, όσο είναι δυνατόν, με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, χωρών και κοινωνικής τάξης έτσι ώστε να αναπτύξει ένα ανοικτό μυαλό απέναντι στους άλλους.



ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ
Όλη της ζωή θα δέχεται κομπλιμέντα και είναι ολόκληρη τέχνη να μάθεις να τα δέχεσαι με σεβασμό. Τα κορίτσια συνήθως αρνούνται ή αγνοούν τα κομπλιμέντα για πολλούς λόγους. Γι' αυτό μάθετέ της να τα δέχεται ως δώρα και πείτε της ότι της αξίζουν πραγματικά.




ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ
Δείξτε στην κόρη σας ότι την αγαπάτε χωρίς όρους και ότι μπορεί όποτε θελήσει να σας μιλήσει για ότι την απασχολεί. Ρωτήστε την πώς πέρασε την ημέρα της, μιλήστε της για το bullying και πείτε της ότι δεν πρέπει να θυματοποιείται από κανέναν.

Δείτε ακόμη: «Είμαι 30 ετών, μπορώ να κάνω τώρα το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά…