"Ο γιος μας έχει δυσλεξία και αποφεύγει το διάβασμα! Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

Ο γιος μας είναι μαθητής στην Α’ Γυμνασίου και από το Δημοτικό έχει διαγνωστεί με δυσλεξία. Βλέπουμε φέτος ότι έχει άρνηση με τα μαθήματα και αποφεύγει να διαβάζει. Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε; Στέλιος και Ασπασία...

Την ερώτηση αυτή, της αναγνώστριας μας, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Ο γιος σας έχει αυτή τη συμπεριφορά επειδή μπορεί να νιώθει ακόμα δυσκολότερα με τη μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία) που έχει. Ένας έφηβος που ήδη ένιωσε στενοχώρια ή απογοήτευση στο Δημοτικό νιώθει πιο αμήχανα καθώς ξεκινάει το Γυμνάσιο.

Δείτε ακόμη: "Ο γιος μου είναι μαθητής στη Β’ Δημοτικού και δεν είναι ένα δυναμικό παιδί! Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά…

Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές. Μπορεί να νιώθει ότι η προσπάθειά του ποτέ δεν θα είναι αρκετή και θα καταλήγει στην αποτυχία. Ίσως σκέφτεται να τα «παρατήσει» όλα και σιγά-σιγά γίνεται αδιάφορος και απαθής. Η δυσκολία με τα μαθήματα του δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό τον επηρεάζει αρνητικά στις σχέσεις του με τους συμμαθητές του. Ως έφηβος είναι ευάλωτος σε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία συνεχώς συσσωρεύονται.

Όλα τα παραπάνω τον εγκλωβίζουν σε έναν φαύλο κύκλο όπου χάνει το κίνητρο για το σχολείο και τις κοινωνικές σχέσεις ενώ παράλληλα η ανασφάλειά του μεγεθύνεται. Εσείς ως γονείς είναι απαραίτητο να τον καταλάβετε, να τον στηρίξετε και να μην του ασκείτε κριτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον συγκρίνετε με άλλους μαθητές, να τον πιέζετε και να τον υπερφορτώνετε με μελέτη που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Είναι ωφέλιμο να μιλήσετε με τους καθηγητές του και τον διευθυντή του σχολείου για να έχετε καλύτερη συνεργασία.

Δείτε ακόμη: Προς γονείς: Όχι πολλά παιχνίδια στα παιδιά! Δείτε γιατί…

Οι μαθητές με δυσλεξία έχουν διαφορετικές ανάγκες και αποδίδουν με διαφορετικό τρόπο. Η εξέταση των μαθητών με δυσλεξία από το Γυμνάσιο μέχρι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητές τους και είναι κατοχυρωμένη από το υπουργείο Παιδείας. Προσπαθήστε να περάσετε το μήνυμα στον γιο σας ότι μπορεί να τα καταφέρει!