"Ο γιος μου μετά το διαζύγιό μου είναι πολύ επιθετικός! Πως να το χειριστώ;" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Δες πως να το αντιμετωπίσεις...

Πριν από πέντε μήνες χώρισα και ζω με τον γιο μου που είναι 7 ετών. Θα ήθελα τη συμβουλή σας, καθώς έχει γίνει απότομος και επιθετικός. Πώς να χειριστώ την κατάσταση αυτή; Θεώνη

Την ερώτηση αυτή, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Αγαπητή Θεώνη, καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου για τη συμπεριφορά του γιου σου. Η επιθετικότητα που έχει εμφανίσει είναι ένα σύμπτωμα, που σημαίνει ότι ξεσπάει για άλλα πράγματα που υπάρχουν μέσα του τα οποία δεν είναι φανερά. Έχεις να αναρωτηθείς ποια θέματα μπορεί να είναι αυτά.
Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις του γιου σου καθώς βιώνει τη διάσταση των γονιών; Είναι πιθανό να νιώθει θυμό, στενοχώρια, άγχος, αγωνία και απογοήτευση. Όλα τα παραπάνω μπορεί να συσσωρεύονται μέσα του, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και ξεσπάει, ώστε να αποφορτιστεί.
Παράλληλα, μπορεί να έχει στο μυαλό του διάφορες αρνητικές σκέψεις. Όπως όλα τα παιδιά των χωρισμένων γονιών, αναρωτιέται μήπως ο ίδιος επιβάρυνε τους γονείς και δημιούργησε προβλήματα μεταξύ τους. Αυτό τού δημιουργεί αίσθημα ενοχής, κάτι που επιφέρει μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση.
Επίσης, μπορεί να ανησυχεί αν θα βλέπει και τους δύο γονείς του το ίδιο ή κάποιος θα απομακρυνθεί από εκείνον. Ακόμη, ως μητέρα έχεις να προσέξεις πολύ τη συμπεριφορά σου σε αυτή τη φάση της διάστασης. Ποτέ δεν θα λες ή θα κατηγορείς τον πατέρα χρησιμοποιώντας διάφορες «δικαιολογίες» ή παράπονα.
Είναι απαραίτητο να διατηρεί ο γιος σου μέσα του μια καλή εικόνα για τον πατέρα, καθώς εκείνος είναι το πρότυπο με το οποίο ταυτίζεται και θα τον βοηθήσει στην ωρίμανσή του. Θα ήταν χρήσιμο να μιλήσεις με τον γιο σου για τις άσχημες αντιδράσεις του. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι το να ξεσπάει δεν είναι η λύση σε ό,τι τον δυσκολεύει. Παρότρυνέ τον να σου μιλάει για όσα τον απασχολούν μέσα στην καθημερινότητά του.