Αρχαιοελληνικό αρνάκι με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι για "μερακλήδες"

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αρχαιοελληνικό αρνάκι με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Είναι για

Το αρχαιοελληνικό αρνάκι με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου θα σας ξετρελάνει και είναι μόνο για "μερακλήδες". Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας και δεν θα μείνει ούτε κομμάτι στα πιάτα της οικογένειας.

Υλικά

  • 1 ρίζα σέλινο
  • 2 καρότα κομμένα σε στικς
  • λίγα φρέσκα σπαράγγια
  • 1 κούπα φακές
  • ζωμό κρέατος
  • φρέσκο κάρδαμο
  • θυμάρι
  • λίγο λεμόνι
  • 1 μπουτάκι αρνίσιο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι
  • Για το γλάσο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • λίγο κόκκινο κρασί
  • λίγο ξύδι
  • θυμαρίσιο μέλι
  • φρέσκο κάρδαμο

Εκτέλεση

Σ' ένα τηγάνι, σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σέλινο, τα καρότα και τα σπαράγγια.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές στο ζωμό κρέατος και προσθέτουμε λίγο κάρδαμο, το θυμάρι και λίγο λεμόνι.

Σε άλλη κατσαρόλα, σωτάρουμε το αρνίσιο μπουτάκι μέχρι να ροδίσει.

Φτιάχνουμε το γλάσο, βράζοντας το κρεμμύδι, το κρασί, το ξύδι, το θυμαρίσιο μέλι και το φρέσκο κάρδαμο. Αφού βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό δείτε αυτό το γλυκό του κουταλιού λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με το γλάσο.

Στα λαχανικά που έχουμε σωτάρει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο φρέσκο κάρδαμο και λίγο ζωμό κρέατος. Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, δίπλα από τις ροδέλες κρέατος και τις φακές.

Το μοσχάρι ρολό σε φύλλο της Βέφας Αλεξιάδου είναι σαν "λουκούμι" - Το λεμόνι θα το απογειώσει

Αυτό το μοσχάρι ρολό σε φύλλο της Βέφας Αλεξιάδου είναι σαν "λουκούμι" και μόλις του ρίξετε και λεμόνι θα απογειωθεί. Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι από αυτή την συνταγή σίγουρα μέσα στο σπίτι σας.

Η συνταγή είναι της Βεφας Αλεξιαδου και είναι μια ωραία πρόταση για Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά

  • 75 γρ βούτυρο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, τρυφερό, κομμένο σε κομματάκια
  • 1 1/2 κούπα ζωμό κρέατος
  • 2 κσ αλεύρι
  • 3 καρότα βρασμένα σε κυβάκια
  • 2 αυγά σφιχτά, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, ππιπέρι
  • 200 γρ τυρί φέτα σε κομμάτια ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας
  • 200 γρ ζαμπόν σε κομματάκια
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 3 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το τύλιγμα:

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή 8 φύλλα κρούστας
  • 75 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρέας. Πριν το τέλος προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί και αυτό.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δείτε εδώ και τους λαχανοντολμάδες με λεμόνι της Βέφας Αλεξίαδου

Σε μία στενόμακρη βουτυρωμένη φόρμα 30 εκ. ή σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας ή τα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ένα, ένα και ρίχνουμε την γέμιση.

Βρέχουμε τις άκρες του φύλλου με νερό για να κολλήσουν και να μην χυθεί η γέμιση.
Κάνουμε το ρόλο και το τουμπαρουμε έτσι ώστε το κλείσιμο να πάει στη βάση της φόρμας ή του ταψιου.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και με την μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε τρύπες σε 3-4 σημεία έτσι ώστε να βγαίνει ο ατμός.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδισει το φύλλο. Σερβίρουμε με στρογγυλό πατατουλες baby στο φούρνο με λεμόνι, μουστάρδα και μέλι.

Καλή επιτυχία!!!