Θεϊκό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σαν την συνταγή που έφτιαχνε η γιαγιά μας

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θεϊκό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για κοτόπουλο στο φούρνο με λεμόνι και πατάτες, είναι η πιο νόστιμη, ευωδιαστή και ζουμερή. Θα την ζητάνε συνέχεια στην οικογένεια σας.

Θυμίζει σαν αυτή που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας...

Υλικά συνταγής για το λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά
  • 10 πατάτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λεμόνια
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 πορτοκάλι
  • λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  • Για το λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, στεγνώνουμε πρώτα καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του.
  • Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
  • Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε. Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, όπως ακριβώς βάζουμε τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
  • Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λεμόνι, το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.

Εθισμός ωστόσο είναι και οι μοσχαρίσιες μπριζόλες με σάλτσα λεμονιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Αν δεν σας αρέσει το κοτόπουλο, την χοιρινή πανσέτα με λεμόνι και πατάτες θα την λατρέψεις - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα πάθετε πλάκα με αυτή την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για πανσέτα χοιρινή με πατάτες στο φούρνο και λεμόνι! Είναι σκέτο "λουκούμι".

Εύκολη, γρήγορη και αγαπημένη συνταγή που βρήκαμε στο argiro.gr και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνταγές με λεμόνι

Υλικά Συνταγής

  • 800 γραμ. πανσέτα χοιρινή κομμένη σε φέτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • το χυμό από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες

Εκτέλεση

  • Για τη χοιρινή πανσέτα στο φούρνο, ετοιμάζουμε πρώτα τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με νερό και σκεπάζουμε. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε ταψί.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες. Τις ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα. Την αραδιάζουμε πάνω στις πατάτες.
  • Ψήνουμε στους 220 βαθμούς C για 25 λεπτά, το χοιρινό στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν το κρέας και οι πατάτες. Οι πατάτες που ψήνονται στους χυμούς της πανσέτας είναι απίστευτες.

Κι αν ψάχνετε ένα γλυκό για να τελειοποιήσετε το τραπέζι σας δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το γρήγορο γλυκό ψυγείου με πορτοκάλι! Είναι τόσο δροσερό!