Νέα πρωτοποριακή τεχνική για ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση! Εφαρμόζεται στο «Λαϊκό Νοσοκομείο»

Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Μια νέα καινοτόμος τεχνική, έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου, οι οποίοι πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης.

Η πρωτοποριακή τεχνική, που εφαρμόστηκε στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας «ενδαγγειακής» ή αλλιώς διαδερμικής αγγειακής προσπέλασης (fistula) χωρίς να απαιτείται χειρουργική τομή, γεγονός που έχει σημαντικά οφέλη για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Μάθε περισσότερα για τη νέα πρωτοποριακή τεχνική για ασθενείς με αιμοκάθαρση

Το «Λαϊκό Νοσοκομείο», με μακρά ιστορία στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις θεωρείται η “μήτρα” της σύγχρονης ελληνικής Αγγειοχειρουργικής. Ο διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Χρήστος Κλωνάρης, λέει χαρακτηριστικά για τη νέα αυτή τεχνική:

«Η Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, διατηρώντας την παράδοση του Λαϊκού Νοσοκομείου να παρέχει ασθενοκεντρικές, εξατομικευμένες, και σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες αιχμής, συντονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και προσφέρει τις νέες εξελιγμένες ενδαγγειακές τεχνικές στους νεφροπαθείς ασθενείς. Είμαι λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μία νέα ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, πραγματοποιώντας την πρώτη στην ιστορία του νοσοκομείου ενδαγγειακή αγγειακή προσπέλαση».

doctor_aimokatharssi
O διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Χρήστος Κλωνάρης.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης εξειδικευμένων μονάδων στη Β΄ Αγγειοχειρουργική Κλινική, εντάσσεται και η πρόσφατη προσθήκη στο επιστημονικό δυναμικό της Κλινικής του κ. Γ. Χατζαντώνη, ο οποίος κι ανέλαβε την ανάπτυξη της μονάδας Αγγειακής Προσπέλασης στην οποία πραγματοποιούνται υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του ιδίου πρωτοποριακές και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις.

Τι είναι η αγγειακή προσπέλαση; Πως γίνεται με ασφαλή & ελάχιστα επεμβατικό τρόπο;

Η δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (fistula) με διαδερμική τεχνική πραγματοποιείται μέσα από δύο μικροσκοπικές οπές στο επίπεδο του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι αφού συμπλησιάσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών, ενώνουν τα δύο αγγεία ανοίγοντας μια «οπή» με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση της φίστουλας. Έτσι το αίμα οδηγείται από την αρτηρία στην φλέβα και τους κλάδους της, οι οποίοι προοδευτικά διατείνονται στην επιφάνεια του χεριού. Αυτοί αφού ωριμάσουν θα είναι έτοιμοι για χρήση στην αιμοκάθαρση.

aimokatharsi
Shutterstock

Τα πλεονεκτήματά της

Στη χώρα μας περίπου 12.000 συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, ενώ αναμένεται αύξηση περίπου 10-15% ανά δεκαετία. Η συνηθέστερη μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας είναι η περιοδική αιμοκάθαρση μέσω της αγγειακής προσπέλασης. Η δημιουργία διαδερμικής φίστουλας έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, συγκριτικά με τη χειρουργική φίστουλα.
Συγκεκριμένα:

  • Η διαδερμική τεχνική εξασφαλίζει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές και αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης δυσμορφιών στα χέρια.
  • Παράλληλα, με τη διαδερμική τεχνική-σε αντίθεση με τη χειρουργική φίστουλα- τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις.
  • Από τις πρώτες μελέτες φαίνεται πως η ενδαγγειακή φίστουλα μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια με λιγότερες επανεπεμβάσεις για τη διόρθωσή της.
  • Σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η δυνατότητα διενέργειας χειρουργικής φίστουλας.